Jogsértő lehet a matricabemutatás 1470 forintos díja

autópálya matrica számla útdíj M0
Autópálya matrica számla
Vágólapra másolva!
Nem jogszerű szolgáltatási díjat felszámítani a február végéig tartó türelmi időszakban a megyei matricák utólagos bemutatásakor, véli Kovács Kázmér. Az ügyvéd szerint jogtalan az is, hogy a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljához vezető néhány száz méterért matricát kell venni. Szerinte a hibákat korrigálják majd, ám ha mégsem, az autósoknak érdemes lehet perközösséget alakítaniuk.
Vágólapra másolva!

Jogilag kifogásolható, hogy a Ferihegyi repülőtér 2-es termináljához vezető pár száz méteres útszakaszra is ötezer forintos megyei matricát kell venni. A terminál más irányból megközelíthetetlen, nincs alternatív útvonal, az autósokat kényszerítik a fizetésre – mondta az Origónak Kovács Kázmér ügyvéd, az Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke.

Kovács Kázmér ügyvéd több szabályt is jogsértőnek tart az útdíjrendszerben Forrás: Origo

Nem jó, hogy nincs alternatíva

Szerinte ez annyira abszurd helyzet, hogy „nem lehetett tudatos döntés, inkább a kapkodás következménye", és vélhetően vissza is fogják vonni. Az ügyvéd emlékeztetett, hogy már a megjelenése előtt is finomítottak a rendeleten, akkor lekerült a fizetős szakaszok végleges listájáról a Megyeri híd.

Azóta is történtek módosítások – utalt az ügyvéd arra, hogy a fizetős térképre tévedésből felkerült M30-as út Miskolcot elkerülő szakaszát is törölték, aki pedig vett már emiatt matricát, annak visszafizetik az árát. Kovács Kázmér szerint hasonló finomhangolások a jövőben is várhatók.

Jogszerűtlen a szolgáltatási díj

Jogszerűtlennek tartja az ügyvéd a február végéig tartó türelmi időszakban a megyei matricák utólagos bemutatásakor felszámított szolgáltatási díjat is. Február végéig ugyanis a matrica nélkül autózókat nem pótdíjazzák, ám a matrica utólagos bemutatásakor 1470 forintot kell fizetni.

Matricák egy benzinkút kasszaterminálján Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ilyen pótdíjat nem lehet kiszabni, ha az infrastruktúra nincs megfelelő színvonalon ahhoz, hogy aki akar, az eleget tudjon tenni a fizetési kötelezettségének – magyarázta a jogász, aki az új útdíjrendszert a bevezetése előtt is bírálta.

Vegyenek és várjanak

Azt ugyanakkor senkinek sem tanácsolja Kovács Kázmér, hogy a jogilag aggályos részletek miatt egyáltalán ne vegyen matricát, hiszen azzal a csaknem 15 ezer forintos büntetést kockáztatná. Az ügyvéd szerint ugyanakkor érdemes türelmesnek lenni, mert a kritikus pontokat várhatóan visszavonják.

Megyei útdíj matrica vásárlásáról készült számla Forrás: Origo

Azt tanácsolta, az autósok egyelőre ne kezdjenek ügyvédet keresni és pereskedni, mert szerinte a türelmi időszak végéig a rendszer hibáit orvosolja majd a jogalkotó. „Ha mégsem így lesz, akkor persze el lehet gondolkodni akár egy perközösség létrehozásán" – tette hozzá az ügyvéd.

Nem rajong a többség a matricáért

Az Origón hétfőn indított, nem reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy olvasóink nem rajonganak a január elsejétől bevezetett megyei matricákért. Kedden délután egy óráig 2650 szavazat érkezett arra a kérdésre, „Ön vett már megyei matricát?".

A válaszadók csupán 22 százaléka vásárolt eddig matricát, és további 16 százalékuk tervezi ezt. Nem vásárolt matricát a válaszadók ötöde, további 41 százalék pedig elutasítja a matricavásárlást.