Micsoda széria szakadt meg Amerikában

Vágólapra másolva!
Rég nem látott sorozat szakadt meg Amerikában, miután tegnap a meghatározó S&P 500 index sorozatban a negyedik kereskedési napot zárta csökkenéssel.
Vágólapra másolva!
  • 264 kereskedési napnak kellett ahhoz eltelnie, hogy ismét négy egymást követő kereskedést is csökkenéssel zárjon az S&P500 index. Ilyen hosszú sorozatra pedig 87 éve volt utoljára példa a nagy gazdasági világválság előtt a Chris Kimble of Kimble Charting Solutions adatai szerint.
  • Ezzel a teljesítménnyel egyébként egy 1983-as rekordot sikerült átadni a múltnak, ugyanis bő három évtizede 225 kereskedési napig tartott a sorozat. 2014-ben például egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy az S&P500 index négy egymást követő alkalommal zárjon csökkenéssel.
  • Nem ez az egyetlen kuriózum az S&P500 piacán az elmúlt napokban, ugyanis ritka számba megy az is, hogy egy évet csökkenéssel zárjon, majd a következőt szintén mínusszal nyisson az index. 2014-15 fordulóján azonban ez is összejött, 2008 után először. Hasonlóra 1980 óta tízszer volt példa, ezek közül pedig hétszer végül emelkedéssel zárt az S&P500, átlagosan 7,24 százalékos növekedés mellett.
  • Persze mindez csupán statisztika, és számmisztika, amire alapozva nem feltétlenül érdemes stratégiát kialakítani. Ugyanakkor figyelmeztetésnek mindenképpen hasznos, hogy megszakadt a sorozat a jelenlegi bikapiacon, hiszen ne feledjük „a fák sem nőnek az égig”.
Forrás: Investor.hu