A NAV-val is egyeztettek az italnagykereskedők miatt

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium is egyetért a 2014-es szabályok visszaállításával.
Vágólapra másolva!

Korábban már írtuk, hogy a Miniszterelnökség véget vet az italkereskedők jövedéki biztosíték körüli mizériának, ami a biztosíték emeléséből, sávossá tételéből, a határidők módosítgatásából állt. Most egy gyors húzással visszacsinálnák az egész kavarodást: minden maradna a régiben, a 2014. januári állapotoknak megfelelően.

A Miniszterelnökség nem ért egyet sem Gulyás Gergely, sem pedig az NGM, a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival. Éppen ezért olyan törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-i szintre, áll a tárca közleményében. Egy szerdán érkezett nemzetgazdasági minisztériumi közlemény szerint ma már maga a minisztérium is egyetért a 2014-es szabályok visszaállításával. A NAV-val egyeztetve szeretnék elérni, hogy senkit ne érjen hátrány a törvénymódosítás hatálybalépéséig.

AZ NGM közleménye

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyetért a Miniszterelnökség javaslatával, mely szerint a korábban fennálló, az NGM által gondozott eredeti szabályozást kell fenntartani bizonyos jövedéki termékek biztosítékáról. Az NGM már korábban is jelezte, hogy az érintett piaci szereplők többsége a közterheket maradéktalanul megfizetve, szabályosan jár el. A gazdasági tárca egyeztet az adóhatósággal azért, hogy körültekintően járjon el, és senkit ne érhessen hátrány a törvénymódosítás hatálybalépéséig.

Kinyírták volna a kiskereskedőket

A Fidesz alaposan megkavarta az italkereskedők jövedéki biztosítékának szabályozását. 2014 novemberében, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Ezzel az emeléssel kinyírták volna a kisebb kereskedőket, akik ekkora jövedéki biztosítékot nem lettek volna képesek kigazdálkodni.