A webáruházak is kitehetik a zárva táblát

Durva! Már a házhozszállítást is tiltják vasárnaponként webshop rendelés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Március 15-e után vasárnap nem lehet házhoz szállítani az online megrendelt árukat. A Tesco eddig vasárnap is kivitte a tejet és a mosóport, de tavasztól nemcsak az üzleteiket kell bezárniuk, hanem az árukiszállítás is szünetelni fog vasárnaponként. Ennek ellenére egyes szakemberek szerint a webáruházak akár profitálhatnak is a vasárnapi zárva tartásból.
Vágólapra másolva!

Még a kormány, pontosabban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sem tudja, hogy március 15. után működhetnek-e a webshopok vasárnap. Azok a boltok, amelyek nem nyithatnak ki, a minisztérium szerint házhoz szállítást sem végezhetnek majd, mert az is kereskedelmi tevékenységnek minősül, amelyet a törvény tilt. De mi a helyzet a webshopokkal?

Mi van, ha nincs nyitva tartás?

Számtalan kérdés merült fel a webshopokkal és a házhoz szállítással kapcsolatban. Ezeket elküldtük az NGM-nek:

  • A házhoz szállítás tilalma vonatkozik az olyan boltokra is, amelyek amúgy nyitva lehetnek vasárnap, mert megfelelnek a törvényi előírásoknak?
  • A házhoz szállítás tilalma vonatkozik az olyan kereskedelmi tevékenységet folytató cégekre, amelyek nem rendelkeznek üzlethelyiséggel, így nyitva tartási idővel sem? Például a webshopokra?
  • Ha az előző kérdésre a válasz igen, akkor az olyan webshopok szállíthatnak majd házhoz vasárnap, amelyek megfelelnek a törvényi előírásoknak, például csak a tulajdonosok és családtagjaik dolgoznak?
Bezárnak a webshopok is vasárnap? Forrás: Thinkstock

A rendelet még készül

A tárca válaszából csak az derül ki, hogy még ők sem tudják, mi lesz a webshopokkal: "A kormány fontos törekvése, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, a törvény is ezt a célt szolgálja. A Nemzetgazdasági Minisztérium a törvény értelmezésénél is ezt a szempontot veszi figyelembe. A törvény ugyanakkor számos kivételt tartalmaz, amelyre a jogszabály hatálya nem terjed ki, illetve felhatalmazást ad a Kormánynak arra, hogy a törvénytől további eltérő szabályokat állapítson meg az adott település (településrész) sajátosságaira – különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire – tekintettel. A részletekre kiterjedő rendelet 2015. első negyedévében készül el."

Mivel a törvényben egy szó sincs a webshopokról vagy az üzlethelyiség nélkül kereskedelmi tevékenységet folytató cégekről, feltehetően a kormány majd a kivételeket megállapító rendeletben fogja őket szabályozni. Ahogy arról korábban már írtunk, erre nincs sok ideje, a boltzár március 15-én, három hónap múlva lép életbe.

Az internet milyen hely?

Az NGM válasza szerint az adott település (településrész) sajátosságai alapján fogja megállapítani a kormány a kivételeket. De hogyan lehet ezt az elvet egy webshopra alkalmazni, ami az interneten van? Nyilván ezeknek az üzleteknek is van székhelyük, raktáruk, ahol a csomagok összeállítását végzik, de a kereskedelmi tevékenységük földrajzilag nyilván nem korlátozódik a raktár környékére.

A webshopok is kitehetik a zárva táblát

Bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg – közölte korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is, miszerint az üzletek kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

Az ellentmondások

A tárca ebben a kérdésben mintha ellentmondásban lenne önmagával. Ha a törvény az online boltok nyitva tartására is kiterjed, akkor a webshopoknak vasárnaponként és este 10-től reggel 6-ig le kellene állítaniuk a honlapjukat: egy webshop esetében a zárva tartást nem nagyon lehet másképp értelmezni. Viszont ha leállítják a honlapokat, akkor az ügyfeleik nem tudnak rendelni, pedig az NGM szerint erre lehetőségük lesz.

Este 10 és reggel 6 között a webshopoknak le kell állítaniuk a honlapjaikat? Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán

A G'Roby öt üzlete vasárnap bezár

A G'Roby élelmiszerláncot 1992-ben alapították. 40 ezer rendszeres online vásárlójuk van, Budapesten hat üzletet üzemeltetnek. 1999 óta vállalnak házhoz szállítást. Magyarországon az elsők között, 2000 tavaszán nyitották meg online áruházukat. A G'Roby hat üzletéből öt március közepe után vasárnaponként zárva lesz. Nagy Sándor, a G'Roby ügyvezető igazgatója az Origónak azt mondta: bár az üzletek forgalma nem vasárnap a legmagasabb, kisebb visszaesésre számítanak a kényszerzárás miatt.

A webáruházak tarolhatnak

Egyelőre nem tervez elbocsátásokat a G'Roby. Nagy Sándor egyébként nem tartja rossz ötletnek, hogy vasárnap ne dolgozzanak az emberek, és hozzátette, sok olyan kereskedőt ismer, aki nem fizeti ki alkalmazottainak a hétvégi pótlékot, és kihasználja a munkavállalóit. Nagy Sándor szerint a vasárnapi zárva tartás miatt bővülhet az online áruházak piaca. Átalakulhatnak a vásárlói szokások, és az online bevásárlás rövidesen a mindennapjaink része lesz – véli a G'Roby Netshop Kft. ügyvezető igazgatója.

Március közepétől indul az újratervezés Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Nem igénylik

A magyarok sokat dolgoznak hétköznap, sokan csak hétvégén tudnak bevásárolni. Véleménye szerint márciustól szombatonként tumultus lesz az üzletekben. A G'Roby hétfőtől szombat délig vitte eddig is házhoz a megrendelt árut. Naponta 200-250-en kértek házhoz szállítást. Az ügyfélkörükben végzett felmérés szerint a vásárlóik nem igényelték a vasárnapi kiszállítást eddig sem. A hétfőn kiszállított termékeket eddig is szombaton vagy már pénteken összekészítették, a friss pékárut és gyümölcsöket pedig a szállítás napján rakják a bevásárlókosarába.

Egyeztetést kezdeményeznek

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért vezetője, Ormós Zoltán egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Ormós Zoltán szerint a probléma abból fakad, hogy úgy tudják: a vasárnapi boltbezárás miatt bírsággal sújthatók azok a webáruházak, melyek vasárnap és ünnepnapokon, illetve 22.00 és 06.000 óra közözött kiszállítást végeznek. A szövetség azt írta az Origóhoz eljuttatott közleményében, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetből nem látják közvetlenül és egyértelműen levezethetőnek a neten korábban vagy aznap rendelt termékek kiszállításának a tilalmát.

A Tesco kivár

Az Origónak a Tesco szóvivője azt mondta, egyelőre nem kívánnak reagálni arra a hírre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint bár vásárnap meg lehet rendelni a kenyeret vagy a mosóport a webáruházukban, de házhoz nem vihetik a terméket. A szóvivő azt mondta: a Tesco hatástanulmányokat végez, és csak ezután akarnak nyilatkozni.

A vasárnapi boltbezárás nagy vesztese a Tesco Forrás: Tesco

Bezárja 13 üzletét a Tesco Magyarországon. Az áruházak bezárása azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi Tesco hosszú távon, a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva működhessen, közölte az áruházlánc. A bezárások miatt több mint 500 ember kerül utcára.

Az egyik Tesco Expressz boltvezetője az Origónak azt mondta: a vasárnapi zárva tartás miatt a Tesco forgalma biztosan csökkeni fog. Hozzátette: a vasárnapi bevétel 20-30 százaléka eshet ki. A Tesco Expressz üzletek 10-20 évre előre kötnek bérleti szerződéseket, ezért egy-egy kisebb bolt bezárása komoly anyagi problémát okozhat.

Hatalmas ugrás

Az eMag online webáruház nem szállított eddig vasárnap házhoz, kivétel volt a fekete péntek időszaka. Akkor a karácsony miatt annyira sokan rendeltek tőlük, hogy vasárnap is kiszállították a megrendelt táblagépeket és egyéb árucikkeket is. A fekete pénteken 2,3-2,7 milliárd forintos forgalmat generáltak a magyar webáruházak.

Már a házhoz szállítást is tiltják vasárnaponként Forrás: Thinkstock

Tavaly a 266 milliárd forintot is elérte az interneten keresztül lebonyolított kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, ami 22,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket – közölte az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. A 2014–2018-as időszakra további gyorsulást várnak, mivel a vásárlási szokások átalakuló félben vannak, és egyre többen bíznak az netes kereskedelemben.

Heti mínusz egy nap

A 2015 márciusától bevezetendő vasárnapi zárva tartás kulcskérdése, hogy tudnak-e ebből profitálni az e-kereskedők, és magukhoz tudják-e csábítani a vasárnapi vásárlókat – mondta az Origónak Pintér Róbert, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.

Pintér Róbert szerint azok a webáruházak járnak főleg rosszul, akiknek saját boltjuk is van, hiszen a bérleti díjat az eddigi 7 nap helyett 6 nap alatt kell majd kitermelniük.