Csúszik az új atomerőmű előkészítése Lengyelországban

2015.01.07. 16:01

Késik az első lengyel atomerőmű megépítését előkészítő beruházás, a lengyel fél – több millió eurónyi veszteség mellett – felmondta a beruházáshoz kapcsolódó terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel kötött szerződését, közölte a Rzeczpospolita lengyel napilap. A beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság - ami a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona – azzal indokolta a szerződés felbontását, hogy a kivitelező „rendszeresen nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűződő lengyel észrevételeket”.

A cég mondta fel?

A WP viszont úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ő maga mondta fel a szerződést, mert a lengyel fél részéről „hiányzott a professzionalizmus, a szervezeti struktúrák és eljárások”. 

Orosz kapcsolatok

A PGE EJ1 elnöke, Jacek Cichosz a lapnak azt mondta, hogy az első reaktor megépítése a szerződésbontás miatt csak néhány hónappal csúszik, szakértők viszont ennél komolyabb késéstől tartanak. A lap arra is rámutat, hogy az ausztrál céget a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) figyelmeztetése ellenére szerződtették. Az ABW kifogásolta a WP intenzív orosz üzleti kapcsolatait.