Vágólapra másolva!
Nem szakadt meg az eső sorozat a világ tőzsdéin, az amerikai S&P500 például már ötödik napja fejezte be mínuszban a napot, ilyenre pedig már nagyon régen nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Tegnap sem voltak jó formában az amerikai piacok, 0,7-1,3 százalékos visszaeséseket értek el nap végére, holott nyitáskor még nem volt ennyire rossz a helyzet. Az S&P500 már zsinórban 5 napja mutat esést, és a december 29-i csúcstól 4 százalékot veszített értékéből. Az olaj esésével kapcsolatos félelmek miatt egyelőre a részvénypiacról kifelé áramlik a tőke, míg az amerikai államkötvényeket veszik a befektetők, aminek már 1,95 százalékra csökkent a hozama.

Továbbra sem tud talpra állni az olaj, a WTI 47,3 dollárig, a Brent pedig 50,4 dollárig csúszott vissza, ami újabb mélységeket jelent. Az sem segített, hogy az American Petroleum Institute szerint a január 2-án végződő héten 4 millió hordóval csökkent az amerikai készletállomány. Az EIA mai adatai ugyanakkor még fontosak lehetnek a készletekről.

Enyhe pluszokkal nyithatnak ma az európai piacok, 0,1-0,2 százalékot mutatnak a határidős indexek. Tegnap végül valamennyi főbb piac mínuszban zárt, 0,1-1,2 százalék között szóródtak a visszaesések, a DAX is 9 470 pont alatt fejezte be a napot, holott napközben 9 620 pont felett is járt az index. Ezzel a fontosabb mozgóátlagok alá került a DAX.

Folytatja gyengélkedését az euró, a dollárral szemben 1,184-ig jutottak a jegyzések, ami új lokális mélypontot jelent. Ma reggel 1,187 közelében mozog az EURUSD árfolyama. A ma délelőtt érkező inflációs adatok még okozhatnak izgalmakat, az eurózónában 0,1 százalékkal csökkenhettek decemberben a fogyasztói árak az elemzők szerint. De érdemes lesz figyelni az amerikai munakerőpiaci adatokat is 14:15-től.

Vegyes képet mutatnak a főbb ázsiai tőzsdeindexek, a piaci hangulatot továbbra is a folyamatosan eső olajár, és a globális növekedési aggodalmak határozzák meg. A Nikkei alapvetően stagnált, míg a hongkongi tőzsde enyhe pluszt (+0,5%) mutat, a Shanghai Composite pedig az enyhe mínuszból 0,7 százalékos pluszba tudott felkapaszkodni. Az ausztrál tőzsde 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a szerdai kereskedést.