Miért fájhat a Vodafone foga a UPC-re?

Vodafone
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban már többször is terítékre került a UPC anyavállalatának, a Liberty Globalnak, illetve a Vodafone-nak az összefonódása. Habár elsőre sokan csak pletykának tekintik a sztorit, érdemes lehet jobban is a két cég tevékenysége mögé nézni, ugyanis az együttműködés révén akár igen komoly szinergiák is elérhetők lennének. A tranzakció létrejöttéhez persze a nagy tulajdonosoknak is lesz még egy két szavuk, így egyáltalán nem mehetünk biztosra, hogy a közeljövőben létrejön a frigy.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év vége felé közeledve ismét felerősödtek a Vodafone és a UPC amerikai anyavállalatának, a Liberty Globalnak az összeolvadásáról szóló pletykák. Habár véleményünk szerint a tranzakciót egyáltalán nem lenne könnyű tető alá hozni, az egyesülés révén jelentkező szinergiák révén mégis látunk rációt a lépésben.

Miért fájhat a Vodafone foga a Libertyre?

A Liberty megvételével 24,5 millióval növelhetné ügyfélállományát a Vodafone, főként Európában. A kábelszolgáltató 12 európai piaca közül 7-ben a Vodafone is jelen van. Ezek közül a legtöbb ügyfelet Nagy-Britanniában, Németországban, illetve Hollandiában akvirálhatná a brit mobilszolgáltató.

Forrás: Liberty, Investor.hu

A tranzakció révén tovább terjeszkedhetne a kábelszolgáltatói piacon a Vodafone, ami nagyban illeszkedik a mobilszolgáltató elmúlt években folytatott akvizíciós politikájába. Ráadásul további szolgáltatásokkal is bővíthetné kínálatát a cég, miután a Liberty jelentős pozíciót épített ki a vezetékes internet- és telefonszolgáltatás terén is.

Forrás: Investor.hu

A felvásárlással egy igen jövedelmező szolgáltatás portfólióhoz jutna a Vodafone, ugyanis a Liberty az elmúlt negyedévekben rendre 45 százalék körüli EBITDA margint mutathatott, miközben a brit mobilszolgáltatónak már 30 százalék alá süllyedt az EBITDA szintű eredményhányada.

Forrás: Investor.hu

Pro…

  • Emelkedhet az egy ügyfélre eső bevétel, mivel több szolgáltatás közül választhatnak az előfizetők
  • Javulhat az ügyfélmegtartás a bővülő szolgáltatás kínálat révén
  • Jelentős szinergia a költségek és beruházások terén
  • Alacsony az esélye egy felvásárlási háborúnak, miután a Vodafone-hoz hasonló mértékű szinergiát nemigen tudna más telekomcég elérni az akvizícióval

…és kontra érvek a Vodafone-Liberty fúzió mellett/ellen

  • Megugorhat az eladósodottság
  • Túlfizetés kockázata
  • Veszélybe kerülhet osztalékfizetés fenntarthatósága

Mennyibe kerülhet a UPC anyacége?

A felvásárlási ár meghatározásában iránymutatást adhatnak a Vodafone legutóbbi tranzakciói. Ezek alapján nagyjából 10,3-as EV/EBITDA mutatón cserélhetne gazdát a Liberty is, ha a Kabel Deutschland és az Ono megvételéből indulunk ki. Ráadásul ez az érték éppen egybevág az elmúlt 12 hónapban megvalósult európai kábeltársaságok akvizíciójának szorzójával.

Forrás: Investor.hu

Ebből mintegy 31 milliárd fontos felvásárlási ár adódik, ekkora összeget azonban vélhetően nem egy az egyben készpénzben szeretne kifizetni a Vodafone. Sokkal valószínűbb, hogy inkább újabb részvények kibocsátásával próbálkozna meg, ami alapján egyfajta összeolvadásról beszélhetünk, nem pedig klasszikus felvásárlásról.

Ezek alapján a Liberty részvényesek 30 százalékkal magasabb összegre tehetnének szert, mint vállalatuk jelenlegi piaci értéke. Mindez annak fényében jó árnak számít, hogy az elmúlt negyedévekben 20-30 százalékos prémium mellett cseréltek gazdát az európai kábelszolgáltatók.

A felvásárlási árat részben csökkentheti, ha megválik a Liberty kevésbé fontos piacaitól. A 12 európai országot tartalmazó portfólióba például nehézkesen illeszkedik a chilei és a Puerto Rico-i operáció. Illetve éppen emiatt kisebb prémiumot is fizethet ezek után a lehetséges vevő.
Íme, a kockázatok

A Vodafone részvényesei szempontjából kulcskérdés lehet a tranzakció árazása, a stabil osztalékfizetés szempontjából például komoly kockázatot jelenthet a túlfizetés veszélye. Ráadásul, ha nem részvényekkel fizetne a Vodafone, akkor akár nagyobb adósságokba verheti magát a brit távközlési cég, ugyanis egy ekkora méretű ügylet lebonyolításához mindenképp szüksége lenne külső forrásra.

A tranzakció révén duplázódna a Vodafone adóssága, ha a Liberty tulajdonosokat újonnan kibocsátandó Vodafone részvényekkel fizetnék ki. Mindez a vállalat adósság besorolása révén komoly befolyással bírna a jövőbeli hitelfelvételi kondíciókra, illetve az osztalékfizetési képességre is. Az ügylet következtében 2,6-ra emelkedne a nettó hitel EBITDA-hoz viszonyított aránya, ami az európai távközlési szektorátlag felett található.

Egyes országok esetében versenyhatósági aggályok merülhetnek fel a Vodafone-Liberty friggyel kapcsolatban. A meghatározó piacok közül például Németországban a Vodafone és a Liberty is igen nagy befolyással bír, azaz itt könnyen egyes eszközök eladásához köthetik az egyesülést. Ezt erősítheti, hogy Németországban az elmúlt évtizedben több felvásárlást is megtorpedóztak a hatóságok a kábelpiacon.

A Liberty elnökét mindenképpen meg kellene győznie a vevőnek egy felvásárlás során, ugyanis John Malone rendelkezik a szavazati jogok mintegy 28 százalékával speciális, szavazat elsőbbségi részvényei révén. A Liberty esetleges felvásárlását pedig a részvényesek legalább háromnegyedének támogatnia kell.

Mi lesz, ha elmarad a lagzi?

A felmerülő kockázatokat mérlegelve könnyen lehet, hogy a közeljövőben semmi sem lesz a Vodafone-Liberty frigyből. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a brit mobilcég ne folytatná az elmúlt években látott felvásárlásokat.

A piacon megjelent pletykák szerint további lehetséges célpontokkal is rendelkezik a Vodafone. Ebben az esetben a Sky műsorszolgáltató lehetne a befutó, amely jelenleg mintegy 20 millió előfizetővel rendelkezik Európa öt országában. Szintén felmerült a brit TalkTalk távközlési cég neve, azonban ez jóval kisebb méretű ügylet lenne előbbiekhez képest.

Forrás: Investor.hu

Ezt erősítheti az európai távközlési piacon beindult konszolidáció is, melynek legfrissebb hulláma Nagy-Britanniából indult el a BT Group révén. Korábban pedig már olyan meghatározó piacokon is észrevehettük ennek nyomait, mint Franciaország (az SFR és a Numericable egyesülése), vagy Németország (E-Plus és az O2 összeolvadása).

A nagyobb felvásárlások meghiúsulása esetén sem kell kétségbe esni, hiszen ahogyan azt korábban is írtuk, komoly növekedési potenciál rejlik még a mobilszolgáltató fejlődő piaci ügyfeleiben. Mindemellett pedig a telekompapír stabil osztalékfizetését sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A profitnövekedési kilátásokhoz képest nem számít drága papírnak a Vodafone, amely szektorszinten az egyik legnagyobb EBITDA bővülés elé néz az elkövetkezendő években a várakozások alapján. Mindezek szerint pedig még lehet tere az árfolyam növekedésnek.

Forrás: Investor.hu

Összességében továbbra is pozitívan vélekedünk a Vodafone-ról, melyet a vállalat stabil osztalékfizetésének, és az alacsony adósságállományának lehet betudni. Ráadásul az elmúlt években bemutatott akvizíciós politika folytatása további szinergialehetőséggel kecsegtet a részvényesek nagy örömére.