Forrongás az olaj piacán

Vágólapra másolva!
Egyértelműen az olaj zuhanásáról szóltak az elmúlt hónapok, folyamatosan estek el a fontosabbnál fontosabb szintek és vált egyre olcsóbbá a benzin is. Ez azonban közel sem biztos, hogy egész 2015-ben tart majd.
Vágólapra másolva!

Legyünk őszinték, megállapítani, hogy mikor éri el az olaj árfolyama az alját az lehetetlen feladat. Legfeljebb becsülni tudjuk a várható szinteket, illetve megpróbálhatunk következtetni a befektetők nyilatkozataiból, illetve különböző olajpiaci kitermelők döntéseiből. No meg a technikai elemzés eszköztárát is felhasználhatjuk.

A fordulat gyors lehet

Nos, ezek alapján azért szaporodnak a jelek, miszerint a 2015-ös év azért nem lesz annyira véres az olaj számára, mint a tavalyi. Sőt, egyesek szerint azért egy kisebb-nagyobb természetes korrekció is jöhet, és az olajpiacba fektetők szép kis summát kereshetnek vele.

Tim Rezvan, a Sterne Agee elemzője szerint az év második felére már az OPEC is változtathat valamelyest nyilatkozatai hangvételén. Másik fontos érv, hogy eddigre már az amerikai kitermelés csökkenés is nyilvánvalóvá válhat a piaci szereplőknek, és sokan megpróbálhatnak ellentétes pozíciókat kiépíteni. Ezek alapján az alulértékelt olajpapírok nem tűnnek rossz befektetéseknek, melyekről a MarketWatch is összeállított egy listát.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez inkább hosszabb távon, az év második felében jelenthet fellélegzést. A MarketWatch ugyanis egy másik cikkében kiemeli, jelenelg az amerikai befektetők igen szkeptikusan fogadják azon ötleteket, miszerint most kellene venni az olajat, illetve az olajipari cégeket, mivel hulló késnek tartják őket.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a hangulat akár rövid időn belül is megfordulhat az olaj piacán. Ahogy ugyanis a befektetők meggyőződnek arról, hogy vége az elmúlt hónapokban látott nagy esésnek, úgy állhatnak majd ki az eladói oldalról, és short-zárásokra is sor kerülhet. Ezek pedig segíthetik az árfolyam emelkedését, és ördögi kör indulhat el felfelé. Nem hiába ismert a mondás: Nagy medve után nagy piszok marad, ez pedig akár 2015-ben is jókora profitot hozhat sokaknak.

Technikailag még érdemes lehet várni

Lesújtóan fest a WTI típusú nyersolaj heti grafikonja. A szimmetrikus háromszöget letörve meredeken zuhan a nyersanyag árfolyama, gyakorlatilag akadálytalanul törte le a fontosabbnak számító 80, illetve 70 dolláros támaszt.

Hamarosan a 35 dolláros 2009-es mélypontot is elérheti az árfolyam, amennyiben ilyen ütemben folytatódna a csökkenés. Ez a szint ekkor nagyon markáns támasznak bizonyult, és innen egy jelentős megpattanást tudott produkálni.

Amit mindenképpen érdemes szemmel tartani, az az RSI indikátor extrém túladottsága. A jelenlegi 10-es értéket utoljára 1986-ban érte el az indikátor, amely akkor hamarosan fordulatot hozott magával. Sok optimizmusra most azonban ez sem szolgáltat okot, az összkép továbbra is igencsak negatív, amelyhez nagyban hozzájárul a mozgóátlagok eladási jelzése is.

A WTI heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A WTI napi grafikonja azért lehet érdekes, mert egy kisebb divergencia mutatkozik. Az indikátorok egyelőre emelkedő trendben mozognak, míg az árfolyam tovább esik. Ám mint ahogy arra november 10-i Vonalzónkban (Padlót fogott az olaj) jeleztük, ez önmagában még nem jelent fordulatot, azonban néhány egyéb jelzéssel megerősítve akár emelkedést is hozhat.

A WTI napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Esetleg Brent?

A szimmetrikus háromszög letörése után még a mozgóátlagok eladási jelzése is taszított egyet a Brent árfolyamán. Innen fogva nem volt megállás, a korábban markánsnak bizonyuló szintek sem tudtak megálljt parancsolni a zuhanásnak. A legutóbbi áldozat a 70 dolláros támasz volt, amely még 2009-ben, illetve 2010-ben bizonyult fontos támasznak.

A 40 dolláros szintben bízhat a Brent olaj, amelyet legutóbb elérve sikerült megpattannia az árfolyamnak. Hasonló méretű elrugaszkodás persze most igen valószínűtlen, némi menedéket azért nyújthat a szabadesésben lévő nyersanyagnak.

Akárcsak a WTI, a Brent is igencsak túladottá vált az esés folyamán. Az RSI indikátor a jelenlegi 8 körüli értéket egyszer sem érte el 1988 óta. Ez hamarosan kisebb fordulatra adhat reményt, amennyiben vételi jelzéssel szolgálna.

A Brent heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Brent napi grafikonja a WTI-hez hasonlóan enyhe divergenciáról árulkodik. Az indikátorok emelkedő trendje nem túl meredek, így ez igencsak gyenge jelzés lehet, mégsem érdemes szem elől téveszteni.

A Brent napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu