Többen is aggódnak aranyrúdjaikért

arany aranytömb aranyrúd
An Austrian worker handles ten kilogram 'raw' gold bars in Austrian gold bullion factory Oegussa in Vienna on October 8, 2008. Oegussa announced on October 6, 2008 that it has increased its production tenfold, as the global financial crisis pushes investors toward a precious metal seen as a safe haven during economic turmoil. Demand is particularly high for bars of 50 grams to one kilogram since gold is tax free for transactions of less than 15,000 euros (20,000 dollars), Oegussa said. AFP PHOTO/JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Németország és Hollandia után Belgium és Ausztria is megvizsgálja, hogyan vihetné haza Londonból az aranyrúdjait. Egyre több ország szeretné tisztázni, megvan-e még a külföldön tárolt aranya – mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Elmondta: nagy port vert fel, amikor a német Bundesbank 2012-ben bejelentette, hogy – engedve az eurózóna válsága miatti belpolitikai nyomásnak – a New York-i Federal Reserve-nél lévő 1528 tonnás készletéből – ez a mennyiség a teljes német tartalék közel felére rúg – 300 tonnát 2020-ig hazaszállíttat.

Németország a francia jegybankban, a Banque de France párizsi trezorjaiban tárolt összesen 374 tonna aranyát is haza akarja vitetni.

Megvan az összes? Forrás: AFP/Joe Klamar

Merkel is aggódik az aranyrudakért

2013 júniusában aztán Németország úgy döntött, mégsem nyúl a New Yorkban tárolt aranykészletei egy részéhez, ám visszakozásával a Merkel-kormány csak erősítette azokat a pletykákat, miszerint talán nincs meg hiánytalanul a németek aranya – hívta fel a figyelmet Juhász Gergely.

Hollandia már lépett

A New York-i, londoni trezorokban lévő aranyak meglétével kapcsolatos bizonytalanságot erősíti, hogy bár a holland központi bank kormányzója 2012-ben még azt mondta, nincs tervben az arany hazahozatala, mert New Yorkban biztonságban van, néhány hete a holland jegybank mégis hazaszállíttatta az ott tárolt 122,5 tonnányi sárga nemesfémét.

Hollandia már 122,5 tonna aranyat hazavitt Forrás: RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Karácsony előtt két héttel pedig előbb Belgium, majd Ausztria jelentette be, hogy fontolgatja külföldön tartott aranykészletei hazahozatalát. Belgium még a 90-es években 1000 tonna aranyat adott el, hogy csökkentse adósságát.

A ma 227 tonnára rúgó belga aranytartalék legnagyobb része az Egyesült Királyságban van, kisebb részét Kanadában és Bázelben, a Nemzetközi Fizetések Bankjában őrzik.

Bécs auditorokat küldene

Az osztrákok 2014 májusában tették közzé, hogy auditorokat küldenek Londonba, hogy megbizonyosodjanak arról, hiánytalanul megvan-e a Bank of Englandre bízott aranyuk, és az osztrák Trend magazin szerint erre a revízióra hamarosan sor kerül.

Az osztrák jegybank, az Österreichische Nationalbank (ÖNB) könyvvizsgálói szerint ugyanis kockázatot jelent, hogy az osztrák aranytartalékok a londoni központi banknál koncentrálódnak, emiatt javasolták az ÖNB-nek, hogy az aranyat több "tároló" között terítse szét. Ausztria aranytartaléka 280 tonna, melynek csak kis része, 17 százaléka van Bécsben, 80 százaléka Londonban, 3 százaléka Svájcban található.

Magyarország aranytartaléka 3 tonna

Magyarország adósságcsökkentési szándékkal a rendszerváltáskor még 65 tonnás aranytartalékát a kilencvenes évek közepén 3 tonnára építette le, ami azóta is ezen a szinten áll.