500 milliárd eurót zúdíthatnak rá a piacokra

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank egy 500 milliárd eurós program keretében kezdhet majd el államkötvényeket vásárolni sajtóértesülések szerint. Vagyis tovább lazíthat a monetáris politikán az EKB. 
Vágólapra másolva!
  • Egy bennfentes informátor szerint az EKB egy 500 milliárd eurós kötvényvásárlási program lehetőségét vizsgálja. Az EKB csak befektetésre ajánlott papírokat vásárolna, vagyis olyanokat, amelyek az „AAA” és „BBB-” besorolás között vannak (vagyis görög kötvényeket nem vehetne). Főként az államkötvényeken volt a hangsúly, illetve felmerültek havi célszámok is, írja a Reuters.
  • A hírek szerint több lehetséges variációt is megvizsgáltak, de egyelőre nem született döntés egyik mellett sem. Az Európai Központi Bankon egyre nagyobb a nyomás, hiszen az eurózóna defláció közeli helyzetbe került, miután a legutóbbi adatok szerint a fogyasztó árak már csökkentek decemberben, és emellett a gazdasági növekedés is alig van.
  • Az EKB január 22-én tart majd ülést, ahol határozhatnak majd egy újabb monetáris stimulus elindításáról, aminek ez az 500 milliárdos kötvényvásárlási program is része lehet. A cél, hogy az EKB jelenlegi nagyjából 2,2 ezer milliárd eurós mérlegfőösszegét 3 ezer milliárd körülire duzzasszák fel.
  • Decemberben még Mario Draghi jegybankelnök azt mondta, hogy egyelőre nem terveznek további lazítást, amire a piacok akkor nagyobb eséssel reagáltak. Akkor úgy fogalmazott szeretnék megnézni, milyen hatása volt a korábban foganasított lépéseknek (bizonyos kötvényeket és eszközfedezett papírokat (ABS) már vásárol az EKB).
  • Azóta azonban nem nagyon történt érdemi változás, ráadásul a piacok is egyre türelmetlenebbek a jegybankkal szemben, hogy végre lépje meg a szükséges intézkedéseket, amellyel esetleg be lehetne indítani az inflációt és a gazdasági növekedést az EU-ban.
  • A kiszivárgott információkra nem reagált az euró árfolyama, a dollárral szemben továbbra is 1,18 körül inadozik.