Kötvényvásárlással segítene az EU-tagállamoknak az EKB

Vágólapra másolva!
500 milliárd euróért vásárolhat kötvényeket az Európai Központi Bank (EKB) – írja a Bloomberg hírügynökség pénteken bennfentes forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa Frankfurban tárgyalt kötvényvásárlási programjáról. A Bloomberg információi szerint az értekezleten több ehetséges opciót is bemutattak: lehetséges, hogy az EKB csak a legjobb hitelminősítői besorolású papírokból vásárolna be, de az is, hogy minden "ajánlott" kategóriájú államkötvényből vennének.

Csak a felső korlát van meg

A lapnak nyilatkozó források szerint egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy melyik opciót választják majd, a vásárlások összegéről azonban már pontosabb számok is elhangzottak, legfeljebb 500 milliárd eurós értékben vennének kötvényeket.

Válságfegyver

Az EKB korábban nem vásárolt államkötvényeket, csupán az európai piacon kapható banki kötvényekbe fektett be. A kötvényvásárlási programot 2012-ben jelentették be, a program célja elsősorban a nehéz helyzetben lévő EU-tagállamok államháztartási hiányának kiigazítását szolgálja. Igaz, korábban korlátlan kötvényvásárlási programról szóltak a hírek; a Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint most is egy ilyen program kihirdetése lenne az előnyösebb, mivel ez javítana az európai piac hangulatán.

Az EKB szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit, mint mondták, a tárgyalások folytatódnak, a következő ülést 22-én tartják.