Nyugat felé bővült a külkereskedelem

exporthitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Novemberben az export és az import is nőtt a tavalyi eredményhez képest. Az év során átlag felett nőtt a feldolgozott termékek és az energiahordozók importja.
Vágólapra másolva!

Novemberben az export euróban számított értéke 3,2, az importé pedig 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi mérleg 832 millió eurós többlete 76 millióval volt több, mint egy évvel korábban - jelentette az első becslés alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

A tavalyi év első tizenegy hónapja közül november volt a hatodik olyan hónap, amikor a kereskedelmi mérleg többlete meghaladta az egy évvel korábbit. A legnagyobb elmaradás októberben volt, amikor 345 millió euróval kisebb volt a mérlegtöbblet, mint egy évvel azelőtt. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint ezek nagyon jó eredmények, de mivel részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, ezért nem lehet őket mélyen elemezni. Az év első 10 hónapjában azonban érdekes tendenciákat lehetett megfigyelni.

Import

Átlag alatti szinten nőtt a gépek és termelési eszközök behoztala. Átlag feletti volt viszont a feldolgozott termékek és az energiahorodzók importja. Az előbbit a lakossági fogyasztás növekedése erősítette, az utóbbit pedig feltehetően a készletek feltöltése. Az energihordozóknál érdemes megjegyezni, hogy az első 10 hónap eredményeiben még nem szerepel az olajárak zuhanásának hatása.

Az export és az import is nőtt Forrás: Origo

Export

Szinte minden területen szépen növekedett az export. A gépek és termelési eszközök kivitele leginkább az autóipari beruházások miatt emelkedett. Ebből a folyamatból nem csak a nagy autógyártók vették ki a részüket, hanem a köréjük kiépült beszállítói kör is.

Az EU15 tagjai a legjobb partnerek

A legnagyobb mértékben a régi Európai Uniós országok (EU15) irányába nőtt az import és az export is, ebben szintén az autóipar játszotta a főszerepet.

A közeljövő

Az exportnövekedés fő felhajtóereje továbbra is az autóipar maradhat. Ha az olajár alacsonyabb szinten marad a tavalyinál, akkor mérséklődhet az energiaimport, ami szintén ezt az oldalt erősíthet. Az importot leginkább a hazai lakossági fogyasztás további növekedése fogja erősíteni. A két oldal a szakember szerint kiegyenlíti majd egymást, ezért a külkereskedelmi egyenleg hosszabb időre beállhat a jelenlegi szintre.