Kisebb év végi bónuszokra számíthatnak a bankárok az amerikai és a nagy-britanniai bankoknál is, de Londonban nagyobb megszorítás várható, mint New Yorkban - írta meg az angol Financial Times.


A napilap szerint az amerikai Citigroupnál 5-10 százalékkal csökken a deviza, részvény és kötvénykereskedelemmel foglalkozó munkatársak bónusza az előző évhez képest.

Az európai bankárok kisebb jutalmat kapnakForrás: AFP/Johannes Eisele


Londonban a Deutsche Bank és a Barclays adhat kisebb év végi ösztönzőt, mert kevesebb bevételük volt 2014-ben az értékpapírok kereskedéséből, és új európai szabályok léptek érvénybe, amelyek a normál fizetés kétszeresében maximalizálják a bónuszokat.

Meghúzzák a bónuszokat

Az HSBC és a Royal Bank of Scotland is feltehetőleg kevesebb bónuszt fizet. Mindkét bankot megbüntették tavaly a nemzetközi devizaárfolyamok manipulálása miatt, a bírságok egy részét a bónuszokra félretett tartalékból fizethetik ki.

Tom Gosling a PwC munkatársa szerint a banki alkalmazottaknak jutó bónuszok a felére csökkentek a pénzügyi válság óta. Az angol bankoknál további visszaesésre lehet számítani, de az elemző szerint az igazi probléma, hogy a közvélemény még mindig bizalmatlan a bankokkal szemben, ezért bármekkora bónuszt túl nagynak tartanak.

A válság ót felére csökkent a bankárok bónuszaForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Verseny van a jó bankárokért

Mike Karp az Options Group vezérigazgatója az amerikai bankok bőkezűbbek, mint európai versenytársaik. Az egyik különbség, hogy az amerikai bankok, például a Morgan Stanley a bónuszok nagyobb hányadát fizeti készpénzben, mint részvényben. Ez az alkalmazottaknak azonnali jutalmat jelent, a banknak pedig kevesebb költséggel jár a következő években.

Mike Karp szerint a bankszektorban jelenleg nehéz növelni a bevételeket, ezért fontosabbá válik, hogy egy bank mekkora piaci részesedést tud szerezni. Mindenki magának akarja a tehetséges alkalmazottakat, ezért 2015-ben fokozódik a bankok közti verseny, hogy ki tudja leszerződtetni őket.