Elköltöztek vidékről a bankok

bank, bankfiók illusztráció, a legolcsóbb bankszámlák díja legalább 40 százalékkal emelkedik
Vágólapra másolva!
Berettyóújfaluban tavaly szűnt meg az Erste fiókja, most csaknem 40 kilométerrel arrébb tudják intézni a pénzügyeiket az ügyfelek. A válság alatt több bankfiók is bezárt, és a különadók sem tettek jót a hálózatoknak. A kisebb városokból több bank is eltűnt, és ezzel több ezer munkahely is megszűnhetett.
Vágólapra másolva!

A kormány részéről mindig hangsúlyozták, hogy a bankok közötti verseny miatt nem fizetnek többet az ügyfelek még akkor sem, ha jön a bankadó, a végtörlesztés vagy a tranzakciós illeték. A banki költségek emelkedése ezt nem igazolta, ez a KSH adataiból jól látszik.

A különadók és az egyes szolgáltatások árváltozása, sötétkék: banki szolgáltatások, világoskék: kommunikációs szolgáltatások, piros: az infláció változása Forrás: KSH

A verseny azért sem lehet elég nagy, mert nincs valós választási lehetőség. Több vidéki városból is eltűntek az elmúlt években a bankfiókok. A bankok nyilatkozatai szerint erre a megváltozott ügyféligények miatt és a banki költségek racionalizálása miatt volt szükség.

Egy óra a bankfiókig

Egy olvasónk panaszolta, hogy Berettyóújfaluból egy órát kell utaznia, ha a pénzügyeit el akarja intézni. Nehéz elképzelni, hogy pont ott kezdte el hirtelen mindenki más az interneten intézni a pénzügyeit, valószínűbb, hogy a válság és a kormányzati intézkedések lehetnek a fő okai a bezárásoknak.

A bankok fiókszámának alakulása az elmúlt években Forrás: Banki közlés/Jelentések

Arányaiban a legtöbb fiókot az Erste, CIB és UniCredit bankok zárták be az elmúlt években. Jól látszik, hogy a válság elején még inkább újakat nyitottak, de később a hálózat mérete visszasüllyedt az eredeti szint közelébe. Az Erste egy 2012-es leépítést a korlátozott bevételi kilátásokkal, a hitelezés visszaesésével, a kiemelkedően magas mértékű bankadóval és a végtörlesztés intézményének bevezetése okozta jelentős veszteséggel indokolta. Ehhez azóta még hozzájött a tranzakciós illeték és az újabb devizahiteles mentés.

Nem elég nagy a verseny Fotó: Hartl Nagy Tamás - Origo

A bankfiókok bezárása önmagában nem is lenne gond. Baj akkor lehet, ha nem a néhány sarokra lévő fiókokat vonják össze, hanem egy-egy városból teljesen eltűnik egy bank. Mindkettőre volt példa az elmúlt években.

A K&H Banknak például volt fiókja a Kálvin és a Fővám téren is. A kettő egy kilométerre sincs egymástól, így logikus lépés lehet az összevonásuk. A bank részletes adataiból jól látszik, hogy kisebb városokból is eltűntek fiókok, olyan helyekről, ahol így nem marad már helyi képviselete a K&H-nak.

De tavaly nem csak a már említett Berettyóújfalui fiókot zárta be az Erste sem. A hitelintézet közlése szerint a balatonfüredi fiók és a lenti fiókok is megszűntek. De a budapesti Bosnyák téri, a Törökvész úti, a budafoki Kossuth utcai fiók sincs már meg.

Több ezer munkahely

Egy-egy kisebb vidéki fióknak 10, de a nagyobbaknak akár 20-25 alkalmazottja is volt a banki jelentések szerint. Csak a legnagyobb 6 magyar bank több mint 200 fiókját zárta be az 7 évben, így több ezren veszíthették el az állásukat a bezárások miatt. Ráadásul a legtöbb elbocsátás a fiókbezárások helye alapján a hátrányosabb kistelepüléseken lehetett.