A passzív hallgatók is végezhessenek diákmunkát!

Vágólapra másolva!
Ezt kérik az iskolaszövetkezetek.
Vágólapra másolva!

A passzív hallgatók számára is lehetővé kell tenni, hogy iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalhassanak, ez munkaerőpiaci és költségvetési szempontból is számos előnnyel járna, mondta a kilenc iskolaszövetkezetet tömörítő DiákÉSZ elnöke, Fiák István. Jelenleg egy "rossz jogszabályi megfogalmazás miatt" ez nem lehetséges, de a helyzetet egyszerű törvénymódosítással lehetne orvosolni, véli a szervezet elnöke.

A legtöbben pénzhiány miatt nem tanulnak

Az aktív és passzív hallgatók közötti különbségtétel azért indokolatlan, mert a passzívak után is ugyanaz a társadalombiztosítási ellátás és fedezet áll rendelkezésére a költségvetésnek és az egészségpénztárnak, mint az aktív státuszú hallgatóknál, vagyis nincs fedezetkiesés akkor, ha a passzív hallgatók dolgoznak, állítja Fiák István.

Amíg a hallgató nem szünteti meg, csak szünetelteti hallgatói jogviszonyát, addig teljesen indokolatlan különbséget tenni aktív és passzív hallgatók között, főként azért, mert egy, a DiákÉSZ által készíttetett felmérésből is kiderült: a passzív hallgatók 75-80 százaléka pénzhiány miatt szünetelteti tanulmányait.