Kocsmát nyitna? Csődbe fog menni!

Vágólapra másolva!
Száz vendéglátásban tevékenykedő cég közül több mint hat megy csődbe egy éven belül - ezzel az iparág 2014. második féléve óta a legkockázatosabb szektorrá vált.
Vágólapra másolva!

Évekig az építőipar vezette a legnagyobb bedőlési arányú iparágak listáját, a vendéglátás azonban 2014-ben átvette a „vezető” helyet - áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Romlott a helyzet

Az országos Bisnode Bedőlés Index értéke 3,23 százalék, amit a vendéglátás 6,36 százalékos bedőlési aránya és az építőipar 5,40 százalékos fizetésképtelenségi indexe is jelentősen meghalad. Az átlagszám növekedése ugyanakkor összességében sem mutat jó képet: 100 működő cég közül 2013-ban 2,46 százalék, míg 2014-ben 3,23 százalék ment tönkre.

Felszámolás helyett kényszertörlés

Az utóbbi években teljesen átrendeződött az az út, ami a fizetésképtelen vagy gazdaságtalanul működő cégek megszűnéséhez vezet: a korábban domináns felszámolási- és csődeljárások helyét átveték a kényszertörlések, amelyek száma a 2012-es 6 ezerről tavalyra 42 ezer fölé nőtt.

Stabilizálódni fog

A szakértők idénre még rendkívül magas értéket várnak - a kényszertörlés lényege, hogy a kötelező mérleg benyújtását elmulasztó és elérhetetlen cégek automatikusan törlődjenek a nyilvántartásokból - utána azonban a hazai cégvilág szerkezetének stabilizálódására számítanak.

A kényszertörlések népszerűsége mellett 2014-ben - a korábbi csökkenés után - ismét megugrott a felszámolások száma: fizetésképtelenség miatt csaknem 30 százalékkal több eljárást indítottak, mint egy évvel korábban.