Pert nyert egy trafikos a magyar állam ellen

2015.01.13. 10:49

Első fokon kártérítésre kötelezte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar államot. A soproni Vékony László annak megítélését kérte, hogy jogszerűen fosztotta-e meg őt a magyar állam dohánykereskedelmi engedélyétől a dohánytermékek kiskereskedelmének átalakítása során.

A mai első fokú ítéletben a bíróság elutasította a magyar állam álláspontját és kimondta, hogy az megsértette a magántulajdont illető védelmét. Az államnak ezért 15 ezer euró (4 millió 700 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a boltját vesztett trafikosnak és a perköltséget is ki kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős.

Be kellett zárni a boltot

Vékony László az Origónak telefonon elmondta, hogy azért perelt, mert felháborítónak tartotta, hogy nem nyert a trafikpályázaton.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága StrasbourgbanForrás: hemis.fr/Colin Matthieu

„A bolt 25 éve a családomhoz tartozott, az édesanyámtól vettem át, ezt vették el tőlünk” – fogalmazott a férfi.

A vegyeskereskedés bevételének harmadát a dohány eladása adta, anélkül nem nyereséges a családi kisbolt, így lehetetlen helyzetbe hozta a kormány döntése. Végül be is kellett zárniuk a 25 éve a családhoz tartozó üzletet. A dolog iróniája, hogy az új trafik pontosan a bolttal szemben nyílt meg. 

Fizetni fog a kormány

A döntésre sajtótájékoztatón reagált Varga Mihály. A nemzetgazdsági miniszter elmondta, a  trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve. A szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni - tette hozzá. 

Hiányzott az üzleti terv

Az ítélet ismertetése szerint Vékony László 2013. február 4-én adta be pályázatát a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek, majd az új szabályok szerint február 20-án módosította azt. A kormány álláspontja szerint azonban a jelentkezés túl rövid volt és nem tartalmazott elég részletet, például az üzleti tervet, ami feltétele volt a pályázatnak. Vékony László jogi képviselője szerint azonban a kiírásban ez nem szerepelt. A boltos két hónap múlva, indoklás nélkül kapta meg az értesítést, hogy nem nyert. 

Jogszabályt nem kell módosítani

A döntés nem kötelezi a magyar jogalkotót a jogsértés megszüntetésére vagy jogszabálymódosításra, ám ha az ítélet jogerőssé válik, akkor ki kell fizetniük a kártérítést. 

A bírák az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján ítélkeznek, amely első jegyzőkönyvének első cikke védi a magántulajdont, kimondva, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy javait tiszteletben tartsák, tulajdonától senkit sem lehet megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek, valamint a nemzetközi jog általános elvei szerint történik.

Törvényjavaslat a Párbeszéd  Magyarországtól

Szabó Tímea, a PM társelnöke és Szilágyi Péter külügyi szakszóvivő törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek azért, hogy a trafiktörvény összes károsultja azonnali kártérítést kapjon. A képviselők szerint a több ezer károsultnak fejenként -  a strasbourgi bíróság által kiszabott  - 15 ezer euró kártérítést kell adni.