Jöhetnek még nyertes trafikperek Strasbourgban

administration ALSACE ARCHITECT ARCHITECTURE Bas Rhin BUILDING contemporary COURTYARD East France EUROPE France modern POLITICS PUBLIC BUILDING Richard Rogers Strasbourg HORIZONTAL France, Bas Rhin, Strasbourg, European Institution District or European Qu
France, Bas Rhin, Strasbourg, European Institution District or European Quarter, Palais des Droits de l'Homme (European Court for Human Rights) or ECHR and Strasbourg Court, architect Richard Rogers
Vágólapra másolva!
Precedensjog alapján működik az Emberi Jogok Európai Bírósága, az ítéleteken nagyon ritkán változtatnak, így rendkívül jó esélyei vannak Strasbourgban azoknak a trafikkárosultaknak, akik beperelték a magyar államot – így foglalta össze az Origónak jövőben várható ítéleteket Dr. Cech András.
Vágólapra másolva!

Az ügyvéd képviselte Strasbourgban Vékony Lászlót, aki első fokon 15 ezer eurós (4 millió 700 ezer forint) kártérítést nyert, miután a testület egyhangúlag kimondta: a magyar állam megsértette a magántulajdont illető védelmét. Az alperesnek a perköltségeket, körülbelül 6000 eurót is ki kell fizetnie.

Dr. Cech András egyértelműen sikerként jellemezte az ítéletet, mint mondta, a kártérítésen kívül nem is kérhetett volna mást, hiszen a döntés nem kötelezi a magyar jogalkotót a jogsértés megszüntetésére vagy jogszabály módosítására.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasboourgban Forrás: hemis.fr/Colin Matthieu

Három hónap van fellebbezni

Az Igazságügyi Minisztériumnak három hónapja van fellebbezni, ha ezt nem teszi meg, akkor is újabb három hónapot kell várni, mire az egykori trafikos megkaphatja a pénzt. Egy esetleges másodfok legalább másfél évvel hosszabbítja meg az eljárást.

Kérdéseinket természetesen feltettük a minisztériumnak is, de egyelőre nem kaptunk rá választ, élnek-e a fellebbezéssel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta, a strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve. A szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni - tette hozzá.

Már lejárt a határidő

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy most minden volt dohányboltos rohanhat a bíróságra. Dr. Magyar Gábor ügyvéd, aki még 14 hasonló ügyet képvisel, az Origónak elmondta, összesen csak 6 hónapjuk volt a trafikosoknak, hogy benyújtsák a kérelmüket. Ezt a határidőt legkésőbb az utolsó hazai jogorvoslati lehetőség kimerítésétől kell számolni, ami pedig már lejárt.

Varga Mihály azt mondta: a kormány fizet Fotó: Bielik István - Origo

Huszonöt éve árultak

A most per nyert Vékony László 2013. február 4-én adta be pályázatát, miután a családja tulajdonában lévő vegyesboltban 25 éve árultak cigarettát. Pályázatát azonban indoklás nélkül utasították el és mivel bevételük harmada a dohányból származott, hamarosan be is kellett zárniuk az üzletet.

Az Origónak azt mondta, azért perelt, mert felháborítónak tartotta, hogy nem nyert a trafikpályázaton.

„A bolt 25 éve a családomhoz tartozott, az édesanyámtól vettem át, ezt vették el tőlünk” – fogalmazott a férfi.

A bírák az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján ítélkeznek, amely első jegyzőkönyvének első cikke védi a magántulajdont, kimondva, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy javait tiszteletben tartsák, tulajdonától senkit sem lehet megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek, valamint a nemzetközi jog általános elvei szerint történik.

Törvényjavaslat a Párbeszéd Magyarországtól

Szabó Tímea, a PM társelnöke és Szilágyi Péter külügyi szakszóvivő törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek azért, hogy a trafiktörvény összes károsultja azonnali kártérítést kapjon. A képviselők szerint a több ezer károsultnak fejenként - a strasbourgi bíróság által kiszabott - 15 ezer euró kártérítést kell adni.