Vágólapra másolva!
Drámai zuhanást mutat ismét az olaj árfolyama, már 45 dollár alatt jár a WTI, ami a piacokra is negatív hatással bír.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi piacokról:

  • Megint hatalmas mélyrepülésben az olaj árfolyama, a Brent 46, a WTI pedig már 45 dollár alatt jár, amire utoljára 2009 áprilisában volt példa. A szaúdi herceg nyilatkozata, és a Goldman Sachs pesszimizmusa így megtette a hatását, ráadásul a Brent-WTI közötti különbség (spread) is 2013 nyarán látott szintekre csökkent. Az arany közben tovább erősödött, 1 235 dollár fölé tért vissza.
  • 0,5-0,8 százalékos esésekkel kezdték a hetet az amerikai piacok, amiben főleg a gyenge energiaipari cégek teljesítménye játszott szerepet, 2,8 százalékot estek átlagosan a papírok, köszönhetően az olaj mélyrepülésének. A távközlési cégek ugyanakkor jól szerepeltek, és egyedüli szektorként tudtak emelkedést felmutatni.
  • Pozitív számokkal örvendeztette meg befektetőit az Alcoa (NYSE). A gyorsjelentési szezont hagyományosan elindító vállalat 33 centes tisztított EPS-ről számolt be a negyedik negyedévre vonatkozóan, az elemzői konszenzus által várt 28 centet így alaposan sikerült túlteljesíteni. Az árfolyam 1,5 százalékot tudott emelkedni zárás után, de már előtte is 0,4 százalékos pluszra volt képes.
  • Pluszban zártak tegnap az európai piacok, a főbb indexek 0,5-1,4 százalékos emelkedésre voltak képesek, ugyanakkor a nap második felében már inkább veszítettek előnyükből a benchmarkok, a londoni FTSE100 stagnált. Az amerikai piacokon látott gyenge teljesítmény után ma kisebb korrekció jöhet, 0,2-0,3 százalékos mínuszokkal indulhat meg a kereskedés. Ebben az olaj gyenge teljesítményének is szerepe lehet, ma ismét az energiaipari cégek lehetnek nyomás alatt.
  • Minimális mértékben erősödött az euró tegnap délután óta a dollárral szemben, 1,183 közelében mozognak a jegyzések. Ezzel az utóbbi három napban nem mutatkozott érdemi gyengülés, ám a befektetők feltehetően már a jövő hét csütörtökön esedékes ülésre várnak, ahol akár konkrét bejelentéseket is tehet az EKB a monetáris politikájával kapcsolatban.
  • Vártnál jobb negyedéves árbevételt ért el az SAP (Xetra), a vállalati IT-megoldásokkal foglalkozó társaság 2,18 milliárd eurós árbevételt produkált (várt:1,87 milliárd). A felhő alapú szolgáltatásokból származó bevételek is a várt felett alakultak, 360 millió eurót tett ki a várt 320 millió helyett. A részvény 4,6 százalékos pluszban zárt tegnap.
  • Felülmúlták a várakozásokat a kínai külkereskedelmi adatok. Az export 9,9 százalékot emelkedett éves alapon decemberben, ami jelentősen túlszárnyalja mind a 4,7 százalékos novemberi értéket, mind pedig az elemzők által várt 6,8 százalékos növekedést. Az import 2,3 százalékos szűkülése pedig ugyancsak sokkal kedvezőbb képet mutat, mint a várt 7,4 százalékos, illetve a novemberi 6,7 százalékos visszaesés. Az adatok hatására a kínai piacok ma 0,2-0,7 százalékkal tudtak erősödni, míg japánban és más ázsiai indexeknél inkább mínuszok uralkodtak, az olajnak is köszönhetően.

Magyar hírek:

  • Visszavonja a lengyel FM Bank felvásárlására tett ajánlatát az OTP, írja a Reuters az ügylethez közel álló forrásra hivatkozva. Az FM Bank 300 millió zloty saját tőkével rendelkezik, és az OTP főleg az internetes bankolás területén történő terjeszkedés miatt vásárolta volna fel a pénzintézetet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miért vonta vissza ajánlatát az OTP.
  • A BUX a régiós tőzsdékhez hasonlóan szerepelt a hétfői kereskedésben, a napot 0,4 százalékos mínusszal zárta. A Mol 1,1, az OTP pedig 0,8 százalékos csökkenéssel zárt a Magyar Telekom stagnálása mellett. Egyedül a Richter tudott emelkedni, a gyógyszergyártó árfolyama 0,9 százalékot tudott erősödni.
  • A forint tegnap este visszaerősödött a korábban látott 319,5 körüli szintekről, ma reggel 317,7 környékén ingadozik az euróval szemben. Tegnap a cseh korona gyengült a legnagyobb mértékben a régiós devizák közül, mert a jegybankelnök a korona további gyengítését sem zárta ki.
  • Tovább zuhant és ezzel történelmi mélyponton zárt tegnap a Raiffeisen árfolyama (-3,1%, 10,84 euró). A hétfőn látott szintnél alacsonyabban csak december 17-én járt az osztrák bank árfolyama, de akkor zárásra magasabban tudott zárni. A bank továbbra is orosz kitettsége miatt gyengélkedik a tőzsdén.
  • A csökkenő olajár a közép-kelet-európai régióban is deflációhoz vezethet, ami pedig további monetáris lazítást eredményezhet 2015-ben, írják a Morgan Stanley elemzői. Az elemzőház szerint minden 10 százalékos olajárcsökkenés 0,1-0,3 százalékkal mérsékli az inflációt a közép-európai EU gazdaságokban, és Magyarországon az egyik legnagyobb a hatás.
  • A JP Morgan szerint pedig az idei első negyedévben 55 dolláros Brent árfolyam és 267-es USDHUF keresztárfolyam mellett 0,7 százalékkal eshetnek a fogyasztói árak Magyarországon, amit a második negyedévben 0,1 százalékos emelkedés, a harmadik negyedévben pedig 0,2 százalékos csökkenés követhet.