Vasárnapi boltzár: nem tettek le a népszavazásról

bolt ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS kapu tábla TÁRGY üzlet Budapest, 2014. július 7.
A CBA üzletlánc boltja egy budapesti bevásárlóközpontban 2014. július 7-én, ahol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar dinnyét népszerűsítette.
MTI Fotó: Koszticsák Sz
Budapest, 2014. július 7. A CBA üzletlánc boltja egy budapesti bevásárlóközpontban 2014. július 7-én, ahol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar dinnyét népszerűsítette. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Néhány párt bekavart ugyan, de a VOSZ nem adja fel a népszavazási terveit. Az Origo által megkérdezett szakszervezetek megosztottak a kérdésben, amely túlmutat azon, hogy egy-egy üzlet nyitva lehet-e vasárnap, vagy sem.
Vágólapra másolva!

„Irracionális, diszkriminatív és piactorzító a vasárnapi boltbezárás” – mondta Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint ebben a történetben nincsen győztes. Vesztesek a vállalkozók, mert be kell zárniuk vasárnap, vesztesek a munkavállalók is, mert veszélybe került a munkahelyük, de vesztes a lakosság is, mert korlátozzák őket abban, hogy mikor vásárolhatnak, mondta Dávid Ferenc az Origónak. Ráadásul monopolhelyzetbe kerülnek azok a boltok, amelyek nyitva lehetnek vasárnap is, így előttük ott lesz az áremelés lehetősége, míg a multiknál a kieső bevételeket pótolhatják áremelésekkel.

200 ezer aláírás kell

Normál kerékvágásban halad a népszavazási kezdeményezésünk, igaz, nem jó ütemben érkezett az Összefogás Párt és a Demokratikus Koalíció beadványa, de ez érdemben már nem befolyásol semmit, néhány napon belül eldől minden, mondta a VOSZ főtitkára. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság engedélye kell ahhoz, hogy az aláírásgyűjtést megkezdhessék. Dávid Ferenc elmondta, hogy a múlt héten ezt elindították. Összesen 200 ezer aláírásra lesz szükség, de a főtitkár szerint ez bőven a határidőn belül meglesz.

Három évig blokkolhatják

A referendum akkor érvényes és eredményes is egyben, ha az összes választópolgár legalább fele részt vesz a népszavazáson, és a válaszadók legalább fele egyöntetű véleményt mond a feltett kérdésben, mondta korábban az Origónak Tóth Zoltán választási szakértő. Ha így el is utasítanák a vasárnapi boltzárat, az ennek megfelelő kötelező érvényű döntés csak három évig köti meg e témában az Országgyűlés kezét.

Márciustól bezárnak a boltok

Miután a parlament decemberben megszavazta a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben, és csak a családi kisboltok maradhatnak nyitva.

Háromszáz bolt biztosan kinyit

Egyre bővül a vasárnap is nyitva tartó boltok listája. Azok a boltok dönthetnek úgy, hogy március 15. után is kinyitnak vasárnap, amelyek 200 négyzetméternél nem nagyobbak, és maga a tulajdonos vagy egy családtagja áll be a pult mögé. Az Origo térképét itt találja.

Nem mindegy, hogyan teszik fel a kérdést

Mivel sokféleképpen meg lehet azt kérdezni, hogy „Egyetért-e ön a vasárnapi boltbezárással?”, ezért nagyon fontos, hogy korrekt, egyértelmű és támadhatatlan kérdést tegyenek fel. A VOSZ főtitkára szerint a kérdésnek meg kell felelnie a legkényesebb jogi feltételeknek, de ugyanakkor közérthetőnek és vonzónak is kell lennie.

Lesznek szövetségesek

Dávid Ferenc elmondta, hogy akár több országos szakszervezeti szövetség is a partnerük lehet, de egyelőre nem kívánta ezeket megnevezni. Annyit azért elárult, hogy egy-két nagyobb, országos szövetségről van szó. Néhány szakszervezetet mi is megkerestünk, hogyan állnak a VOSZ népszavazási kezdeményezéséhez. Összességében vegyes a kép.

Féltik a munkahelyeket

A Liga Szakszervezetek támogatják ugyan a kezdeményezést, de a szervezet elnöke, Gaskó István hangsúlyozta, hogy az ügyben csak pénteken lesz testületi döntés. Elmondta azt is, hogy féltik a munkahelyeket, mert szerintük akár 20 ezer ember is elveszítheti a munkáját, ráadásul csökkennek a bérek is, hiszen a vasárnapi pótlék így kiesik. Ugyanakkor nem támogatnak olyan népszavazást, amelyet politikai pártok kezdeményeznek. Gaskó István hozzátette, hogy a döntéshozók érdemben nem voltak kíváncsiak rájuk. Ezt nem mi döntjük el, „döntsék el a választók”, mondta.

Márciustól jön a vasárnapi boltzár Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is támogatná a kezdeményezést, de hivatalos döntés még náluk sincs. Az ügyben rendkívüli testületi ülést fognak tartani, tudtuk meg a szervezet elnökétől, Székely Tamástól.

Politikai kérdés lesz belőle?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nem vesz részt a népszavazási kezdeményezésben. Sáling József, a szervezet elnöke azt mondta, hogy eleinte támogatták, aztán ahogy később kezdett világossá válni, hogy ez a döntés – a vasárnapi boltzár – része a multik elleni kormányzati csomagnak, inkább „ambivalensek” lettek az ügyben. Szerinte az egész kezd politikai kérdéssé válni, és úgy véli, hogy a különböző multikat sarcoló adókat nem kellett volna összekeverni a vasárnapi boltbezárással.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét még nem keresték meg a népszavazási kezdeményezéssel. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az Origónak elmondta, hogy ha le lesz írva a pontos kérdés, majd kiderül, támogatják-e a kezdeményezést. „Ezek politikai akciók, egyelőre ebben nem veszünk részt” – mondta. Szerinte arról kellene inkább népszavazást kezdeményezni, hogy „tartható-e egy országban az, hogy – több ágazatban – munkabérből nem lehet a létminimumot elérni”.

Ez a szupermarket sem nyit majd ki Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárától megtudtuk, hogy őket sem keresték meg. Vámos György szerint ha ez megtörténik is, akkor a testületnek kell majd döntenie erről.

Az üzletbezárásokkal még nincs vége

A Tesco hétfői bejelentése – az áruházlánc februártól 13 üzletét zárja be – az ősszel meghozott törvényekre reagált, mondta Dávid Ferenc, aki szerint ez a folyamat „nem fog itt megállni”. Más nagy üzletláncoknál is lesznek elbocsátások, és ez nemcsak a pultosokat, a pénztárosokat és a raktárosokat fogja érinteni, de már a plázákban is leépítések várhatóak. Ugyanis nem lesznek hálózatfejlesztések, így beruházások sem, indokolt a főtitkár. Dávid Ferenc azt mondta, hogy a veszteségek lefaragását az élő munkánál kezdik az érintett cégek: ez lehet létszámleépítés vagy a bérek csökkentése.

A webáruházak is kitehetik a zárva táblát

Március 15-e után vasárnap nem lehet házhoz szállítani az online megrendelt árukat. A Tesco eddig vasárnap is kivitte a tejet és a mosóport, de tavasztól nemcsak az üzleteiket kell bezárniuk, hanem az árukiszállítás is szünetelni fog vasárnaponként.

Rámásztak a pártok

Két párt bekavart ugyan, de „egyre jobb a klíma” a VOSZ főtitkára szerint, ugyanis alapvetően szembenálló felek fognak össze, és ez igazolni fogja a szavazás hitelességét. Az egyik oldal ugyanis a jövedelmét, míg a másik oldal a munkahelyét félti – ezt a két oldalt „tolja most össze” intézkedéseivel a kormány.

Gyurcsány Ferenc pártja is népszavazást kezdeményezett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Jobb lett volna, ha nem másznak rá politikai pártok, de talán jobb is, hogy nem kapkodtuk el” – a népszavazásra ugyanis a vasárnapi boltzár érvénybe lépése után kerülhet sor. A VOSZ-nál úgy kalkulálnak, hogy ha az emberek már a saját bőrükön tapasztalják meg a boltzár negatív hatásait, úgy ez lökést adhat a kezdeményezésüknek is, és talán sokkal többen mennek majd el szavazni.