A szakszervezet beszólt a Tescónak

épületfotó felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY parkoló tábla Miskolc, 2015. január 7.
Tesco áruház a miskolci Szentpéteri kapuban 2015. január 7-én. A Magyar Nemzet értesülése szerint a magyarországi Tesco áruházlánc veszteséges ü
Miskolc, 2015. január 7. Tesco áruház a miskolci Szentpéteri kapuban 2015. január 7-én. A Magyar Nemzet értesülése szerint a magyarországi Tesco áruházlánc veszteséges üzleteinek bezárását tervezi. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja a Tesco kommunikációját, amiben a magyar kormányra hárítják át a boltbezárások felelősségét. A Tesco hétfőn jelentette be, hogy bezárja 13 boltját, ezért 500 munkavállalójának megszűnik február 4-étől a munkahelye.
Vágólapra másolva!

A KDFSZ szerint a Tesco anyavállalatánál felmerülő problémák és más országokban pl. Csehországban történő üzletbezárások felhívják a figyelmet arra, hogy a vállalatnál globális problémák vannak.

13 üzletét bezárja februártól a Tesco Forrás: MTI/Vajda János

A KDFSZ problémának tartja azt a vezetői magatartást, amikor a vezetőség nem tudja beismerni a hibáit, és nem vállalja fel rossz döntéseinek a következményeit sem – írja közleményében a szakszervezet.

A KDFSZ azt kéri a Tesco vezetőségétől, hogy tárják a dolgozók elé a bezárások valódi okát, és nevezzék meg a kialakult helyzetért felelős vezetők nevét.

Jogszabályi változásokra hivatkoznak

A Tesco hétfőn jelentette be, hogy Magyarországon 13 boltját zárja be. Az áruházlánc szerint ez azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi Tesco hosszú távon, a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva működhessen. Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges, írta közleményében a Tesco.

Megmozdulás jöhet

A KDFSZ kilátásba helyezi egy békés megmozdulás megszervezését, amivel a multinacionális vállaltoknál évek óta felmerülő problémákra kívánja felhívni a figyelmet.

A szakszervezet követelésében az alábbiakat fogalmazta meg:


- Ha lehetőség van rá, minden munkavállalónak biztosítsanak más áruházakban jelenlegi beosztásának és jelenlegi jövedelmének megfelelő munkakört


- Ha nem tudnak minden munkavállalónak munkát biztosítani, akkor az új munkahely felajánlásánál a gyermeküket egyedül nevelő anyák kerüljenek előtérbe, ez után pedig a gyermekkel rendelkező családok


- A felmondás alá eső munkavállalók részére pénzben váltsák meg 2015 évre a teljes évre járó szabadságot


- A felmondás alá eső munkavállalók részére 2015. december 31-ig fizessenek munkabért azzal a feltétellel, hogy a boltbezárás napjától felmentik a munkavégzés alól

Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke kiáll a vasárnapi zárva tartás mellett. A KDFSZ 2008-ban alakult és 1000 embert képviselnek – mondta egy korábbi ATV-nek adott interjújában a szakszervezeti vezető.

Kínos a Tesco viselkedése

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni.