Az újonnan felvettek ötödéről fél éven belül kiderül, hogy alkalmatlan

Trükkös kérdések állásinterjún
Vágólapra másolva!
Rengeteg pénzt pazarolnak el a kkv-k a rossz kiválasztási folyamataik miatt, pedig a nemzetközi piacon jó néhány bevált módszer is van, amivel növelhetnék a módszereik hatékonyságát.
Vágólapra másolva!

A cégek jelentős része küzd a magas fluktuációval, és az újonnan felvett munkatársak gyors lemorzsolódásával - áll egy most megjelent tanulmányban, ami szerint a nem megfelelő kiválasztási folyamat miatt az új munkatársak csaknem ötödéről derül ki fél éven belül, hogy alkalmatlan a pozícióra, amire felvették.

Állásinterjún mindenki a legszebb arcát mutatja. Aztán jönnek a hétköznapok.

A kiválasztásra szakosodott Access Assessment tanácsadócég által most először publikált "munkaerő-lemorzsolódási index" (tehát azoknak az új kollégáknak az aránya, akitől a kiválasztásától számított fél éven belül meg kell válni, vagy új munkakörbe kell helyezni) a felmérésük szerint 18,5 százalékon áll.

Komoly veszteségforrás

A cégvezetők többsége tisztában van azzal, hogy a nem megfelelő kiválasztás komoly, pénzben is kifejezhető veszteséget jelent a vállalatának, sőt, kétharmaduk azt is biztosan látja, hogy a piacról viszonylag alacsony beruházással beszerezhető, felvételt segítő tesztek használatával a "találati arány" jelentősen növekedhetne.

Sokat lehetne spórolni

"A felgyorsult világ a tesztek világát is felgyorsította, és manapság már olyan, pár perc alatt kitölthető, néhány ezer forintért elérhető tesztrendszerek is vannak a piacon, amelyekkel sok tízmilliót tud megtakarítani már egy-egy KKV is" - mondja ezzel kapcsolatban Klein Sándor, az Access Assessment Kft. ügyvezetője.

A vezető a kulcsember

Tény, hogy a kiválasztás folyamatának meghatározásában rengeteg múlik a vezető attitűdjén, és bár a siker minden esetben csapatmunka eredménye, a HR-szakemberek szerint egy-egy vállalat teljesítménye egyre inkább a vezető kvalitásainak függvénye.

A tanulmány szerint a vezetőkkel szembeni elvárások az utóbbi években egyre sokrétűbbek lettek: a problémamegoldás, a döntési és kommunikációs képességek illetve a munkabírás számítanak a legfontosabb kritériumnak.

Fontos a kultúra

Érdekes, hogy a felsővezetőkkel szemben a kiválasztásukkor megfogalmazott elvárások között nem az iparági gyakorlat, hanem a bizonyított teljesítmény valamint a vállalati kultúrához való illeszkedés állnak.

"A gyorsan változó üzleti környezetben felértékelődnek a helyzetekhez gyorsan alkalmazkodó, gyorsan döntést hozni képes, problémamegoldó, jó kommunikátor vezetők, akik a munkatársak megfelelő motiválásával végre is hajtják, amit elhatároztak" - mondja Klein Sándor, kiemelve, hogy korábban a stratégiaalkotás és a vízió megfogalmazása számítottak egy-egy ünnepelt felsővezető erényeinek.

A most publikált felmérés száz hazai, többségében százmillió forintos árbevétel feletti vállalat HR vezetőjének megkérdezésével készült.