Vágólapra másolva!
Újabb életjelet adott magáról a világ számítógép-piaca, a legfrissebb adatok szerint a stagnálást is felválthatja akár az enyhe növekedés. Részben erre alapoztuk több sikeres ötletünket is.
Vágólapra másolva!

Évek óta nem látott módon bővülést mért a globális PC-piacon a Gartner. A piackutató cég szerint 2014 negyedik negyedévében 1 százalékkal több személyi számítógépet adtak el, mint egy évvel korábban. A másik nagy kutatócég, az IDC szerint még mindig enyhe, 2,4 százalékos zsugorodást láthattunk (az IDC szerint a negyedévben 80,8 millió, a Gartner szerint pedig 83,75 millió PC-t adtak el a negyedévben). A 12 havi gördülő adatok alapján egyértelműen kisimult a PC-piac, bár az IDC adatai még így is enyhe lemorzsolódást sejtetnek, a Gartnernél stagnálás vette át a korábbi nagy zuhanás helyét.

Forrás: 123rf.com

A dolog jelentősége, hogy az elmúlt években több ötletünket is legalább részben a PC-piac lassú feltápászkodására alapoztuk. A Microsoft és a HP egyaránt 2014 legjobban teljesítő befektetési ötletei közé került, és mindkét cég élete szempontjából lényeges, hogy milyen állapotban van a világ számítógép-piaca. 2014 első felében a HP ötletünkkel 23 százalékot kereshetett, aki követte, míg a továbbra is nyitva lévő Microsoft ötletünk is 20 százalék körüli profitnál tart.

Kár lenne persze nagy fellendülést várni a PC-ktől a jövőben, érdemi növekedésre már nem számíthatunk ezen a piacon. A Microsoft-sztorit sem ezért kedveljük, de rövid távon, főként a Windowsból származó bevételek alakulásában kedvezően befolyásolja a cég életét, hogy végre támaszra lelt a 2013-ban mindenki legnagyobb meglepetésére lényegében összeomló PC-piac.

Érdekes azt is megfigyelni, hogy a PC-piac csendes feltámadásából néhány nagy szereplő tud profitálni. A két nagy piacvezető, a HP és a Lenovo az elmúlt negyedévekben folyamatosan növelte részesedését, hasonlóan a harmadik helyen álló Dellhez. A versenyben ugyanakkor leszakadozik az Acer és a legnagyobb gyártók közül már ki is esett az ASUS, miközben az Apple szépen jön fel. Mindez arra is utalhat, hogy a PC-vásárlások jelentős hányada vállalatokhoz köthető, nem a lakossági fogyasztók hajtják már ezt a piacot.

Forrás: 123rf.com