Változtak a pálinkafőzésre vonatkozó szabályok, a magánfőzésre használt berendezéseket mostantól 15 napon belül be kell jelenteni. A január 1-je előtt vásárolt desztillálók bejelentési határideje január 15-én, holnap jár le.

A bejelentési kötelezettségen kívül változott a magánfőző definíciója is. Mostantól csak az tartozik ebbe a kategóriába, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

A január előtt vásárolt desztillálóberendezéseket holnapig kell bejelenteniFotó: Polyák Attila - Origo

Csak a család

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad. Az Európai Bíróság korábbi döntésének értelmében az otthoni pálinkafőzés ingyenessége is megszűnt: a magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint.

 A bérfőzés sem ingyenes

A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.

Ha tehát 50 liternyi, 50 százalékos pálinkát főzetnénk, azután 41 750 forint adót kell fizetnünk, az ezt követő literek pedig már 1667 forinttal növelik az adókötelezettséget. Ha csak 40 százalékos a párlat, akkor - mivel 50 liter 40 százalékos párlat 40 liter 50 százalékosnak felel meg -, a befizetendő adó 33 400 forintra csökken. A fenti 41 750 forintos összegből tehát 40 százalékos pálinkából 62,5 litert főzethetünk le.