Megy a forint-spekuláció a gyenge inflációs adatra

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb inflációs adat ismét beindította a spekulációkat az MNB kamatpolitikájával kapcsolatban. Ez a forint szempontjából sem mindegy.
Vágólapra másolva!

Kezdjük a tényekkel. A fogyasztói árindex 0,9 százalékos visszaesést mutatott éves alapon, és 0,7 százalékosat havi alapon. Vagyis nem hogy alacsony az infláció, hanem egyenesen defláció van, az árak csökkennek. Igaz, ebben jelentős szerepe van az olajáresés miatti benzinárcsökkenésnek is, de attól még a trend folytatódott, és egyre mélyebben vagyunk. Az elemzők is csak 0,3 (havi) és 0,6 (éves) százalékos visszaesésre számítottak a konszenzus alapján.

Nem csoda, hogy az inflációs nyomás hiánya így akár újabb kamatcsökkentésekhez is vezethet, ami kiegészítve az EKB várhatóan még lazább monetáris politikájával akár reális forgatókönyv is lehet.

Goldman Sachs

Így van ezzel a Goldman Sachs is, akik szerint akár 50 bázispontos kamatvágás is jöhet majd, és 1,6 százalékig eshet vissza az irányadó ráta. Magdalena Polan szerint az első félévben még defláció lehet Magyarországon, a 3 százalékos inflációs cél pedig csak 2016 negyedik, vagy 2017 első negyedévében teljesül majd. Ennek megfelelően a forint árfolyama

  • 3 hónap múlva 318,
  • 6 hónap múlva 320,
  • 12 hónap múlva pedig 325 forint lehet.

Ezek némileg magasabbak a decemberi értékeknél, és összességében jól jelzik, hogy a vártnál is nagyobb defláció további forintgyengülés előtt nyithatja meg a teret. A lassuló gazdasági növekedés, valamit a devizahitelek kivezetése szintén segítheti ezt a folyamatot.

Citibank

Ezzel némileg ellentétes véleményen van viszont a Citibank elemzője, Gárgyán Eszter. A Citi szerint a pénzügyi stabilitás megőrzése, a volatilitás kordában tartása fontosabb lehet egy további kamatvágásnál. Azt szintén kiemeli a Citi, hogy a maginflációs folyamatok azért nem mutatnak drasztikus változást, így kár lenne a jegybanknak az olajáresés okozta sokk miatt további kamatvágásba belekezdenie.

Ezzel együtt a kamatpolitikában azért lehet változás, mégpedig a később várható kamatemelések csúszhatnak majd időben, 2016 első felére a Citibank szerint.

320

A mai adat azért érezhetően megmozgatta a forintot, még úgy is, hogy a nemzetközi hangulat nem rózsás. Az euróval szemben ismét bőven 320 felett mozog az árfolyam, a dollár pedig 13 éves mélypontot mozog. Hiába van tehát terítéken már jó ideje egy esetleges kamatcsökkentés, a befektetők azért negatívan reagálnak a gyenge inflációs számokra.

Technikai szemmel pedig nem mindegy, hogy a forint hogyan mozog majd a következő napokban, mivel az euróval szemben igen fontos szinteknél van. Amennyiben ugyanis áttöri a jelenlegi lokális csúcsokat, könnyen lehet, hogy hamarosan történelmi mélységekbe gyengülhet az euróval szemben. Ehhez 324-ig kellene eljutnia, ami már csak pár forintra van...

A EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu