Warren Buffettnek is fájhat az olajáresés

Vágólapra másolva!
Még a világ második leggazdagabb embere, Warren Buffett is megérzi vagyonán az olajáresést. Befektetési cége, a Berkshire Hathaway ugyanis számos olyan vállalatban rendelkezik részesedéssel, amelyeknek nagyon fáj az alacsony olajár. A kérdés az, hogy vajon tovább tud-e gazdagodni még a jelenlegi zuhanáson is az omahai milliárdos.
Vágólapra másolva!

A 84 éves Warren Buffett életében nem a mostani az első drasztikus olajáresés, hiszen legutóbb 2008-ban is jelentős veszteséget szenvedett el, miután befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway pont a részvényárfolyamának csúcsán vásárolt be az energiaipari óriás, ConocoPhilips papírjaiból. Az akkor a 75 dollár körüli szintről 26 dollárig esett vissza, ahogy a válság hatására eső olajár a mélybe nyomta a vállalat részvényárfolyamát.

Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy a jelenlegi olajáresés mellett milyen papírokat tart a milliárdos cége, ez bárki számára hozzáférhető információ. Az amerikai törvények értelmében ugyanis az un. 13F nyomtatványokon minden olyan cégnek és magánszemélynek napvilágra kell hoznia portfóliója összetételét, akiknek legalább 100 millió dollárja van részvényekben.

WTI napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Utoljára 2014 novemberében, azaz több mint 2 hónapja publikálták ezeket az adatokat, és azt se felejtsük el, hogy Buffett-tel szemben a törvény még kivételt is tett, és engedélyezték, hogy bizonyos adatokat ne tárjon ország-világ szeme elé. Ennek ellenére a rendelkezésre álló lista is elég jó rálátást biztosít a milliárdos cégének részvényportfóliójára, és ez alapján már azt is könnyen leszűrhetjük, hogy milyen mértékben viseli meg a fekete arany árfolyamzuhanása a világ második leggazdagabb emberét.

Rengeteget veszít rajta

Buffett portfólióját elnézve, az egyik legszembetűnőbb kitettséget az Exxon Mobilban való 3,6 százalékos részesedése okozza. Az energiaipari óriás részvényárfolyama ugyanis nem meglepő módon az olaj árával együtt folyamatosan esik, és a 2014 augusztusában látott 104 dolláros szintek után, jelenleg 90 dollár alatt kereskednek a cég papírjaival.

Az Exxon Mobil (NYSE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

De nem ez az egyetlen energiaipari vállalat, amiből a Berkshire jelentős részt birtokol, hiszen mind az alternatív energiaforrásokkal foglalkozó Suncor Energy (1,28 százalékos tulajdonos), illetve a National Oilwell Varco (1,47 százalékos tulajdonos) is Buffett portfóliójának része. Az olajár pedig ezeket a cégeket is igen kellemetlenül érinti, mindkét vállalat már 30 százaléknál is nagyobb árfolyamzuhanást szenvedett el az elmúlt félév során.

De számos további cég is része a Berkshire portfóliójának, amit bár közvetve, de igen kellemetlenül érint a nyersanyag árának visszaesése. Az egyik ilyen a Berkshire egyik leányvállalata, a Geico, Amerika második legnagyobb autóbiztosítója. Talán elsőre nem annyira egyértelmű, hogyan is kerül kapcsolatba az olajárral egy hasonló vállalat, de gondoljunk bele, hogy az alacsonyabb üzemanyagáraknak köszönhetően az emberek többet járnak autóval, így pedig az autóbalesetek gyakorisága is jelentősen megnövekszik. A nagyobb balesetgyakoriság következtében pedig ugrásszerűen növekednek meg az autóbiztosítók költségei is.

Ugyancsak csapást jelent az áresés a Berkshire legnagyobb leányvállalatának, a BNSF Railway nevű vasúttársaságnak is. A cég az utóbbi időben hatalmas olajszállítási megrendeléseket kapott az észak-dakotai Bakken régióból, az USA egyik legnagyobb palaolaj termelőhelyéről. A 50 dollár alatti olajár egyik legnagyobb vesztesei viszont pont a palaolaj termelők lesznek, mivel a termelés ez a típusa olyan magas költséggel jár, hogy ezeken az árfolyamszinteken már nem kifizetődő. Ha tehát az olajár a most látott szinteken stabilizálódik, vélhetően ezek a megrendelések is megszűnnek a jövőben.

Sok cég viszont még nyerhet is rajta

Ne feledkezzünk meg viszont arról sem, hogy a Berkshire Hathaway a szektorokat tekintve olyan szerteágazó portfólióval rendelkezik, amelyek egy része kimondottan jól reagál az olajáresésre. Ilyen például a kiskereskedelmi szektor, melynek két fontos vállalatában a Wal-Martban és a Costco Wholesale-ben is jelentős részt birtokol. Sőt, előbbiben egyenesen a Berkshire Hathaway a legnagyobb részvényes. Jelenleg mindkét vállalatnak történelmi magasságokban jár a részvényárfolyama köszönhetően az alacsonyabb üzemanyagárnak, hiszen ez áttételesen a fogyasztásra szánt kiadások növekedését hozhatja maga után.

A Wal-Mart (NYSE) nap árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

De nagyot nyert Buffett vállalata azzal is, hogy októberben megvásárolta a Van Tuyl Groupot, Amerika legnagyobb magánkézben lévő autókereskedő hálózatát. Az alacsonyabb üzemanyagárak következtében ugyanis az autóértékesítések is nagyot tudtak bővülni.

További pozitív hatás, hogy a repülőgép üzemanyagok és a dízel ára is leesett. Ez pedig jelentősen csökkentette a Berkshire tulajdonában álló luxus repülőtársaságának, a NetJets-nek és annak teherszállítási cégének, a McLane-nek a költségeit is.

Segített a diverzifikáció

Jól látható tehát, hogy egy olyan szinten összetett portfólió, mint a Berkshire-é (és így Buffetté is), milyen szinten kitett a piacok akár távolinak tűnő folyamatainak is. Itt pedig elengedhetetlen kiemelni a diverzifikáció fontosságát. A diverzifikáció azt jelenti, hogy portfóliónkat a lehető legtöbb szektort, régiót és devizát érintő eszközökből állítjuk össze, így az egyes papírok egyedi kockázata szétoszlik az egész portfóliót tekintve.

Ennek köszönhetően pedig, ha az olajáreséshez hasonló események történnek, az azt nem érintő vagy azzal ellentétesen reagáló eszközeink hozamai kiegyensúlyozhatják az érintett eszközöket sújtó veszteségeket. Kristálytisztán látszik ez Buffett vagyonában is, ahogy azok a vállalatok, amelyek profitálni tudnak a folyamatból, hatalmas mértékben csökkenthetik az energiaiparban tapasztalt visszaesések negatív hatásait.

Amennyiben mindezek után úgy érezzük, hogy saját portfóliónk diverzifikáltsága még nem megfelelő, ezen könnyen változtathatunk akár az Investor Trader rendszerén keresztül, ahol számos egyedi részvény vagy egyéb eszköz megvásárlásával teríthetjük szét egyes eszközeink egyedi kockázatát teljes portfóliónkra nézve.