Vágólapra másolva!
Olyan mozgásokat indított el tegnap a piacokon a svájci jegybank bejelentése, amit talán még soha nem láthattunk. A forint-svájci frank keresztárfolyam ma reggel 315 körül ingadozik, de tegnap volt 378-nál is.
Vágólapra másolva!
  • Bár tegnap estére elmúlt a hirtelen pánik a devizapiacon, azért még nagy kilengéseket lehetett látni. A forint svájci frankkal szembeni árfolyama ma reggel 317 körül ingadozik a tegnapi hatalmas gyengülés után. Este újból erősödött a frank, míg a forint gyengült a főbb devizákkal szemben. Az EURHUF árfolyama 323, az USDHUF 278 körül jár.
  • Megviselte az OTP árfolyamát is a svájci frank hatalmas erősödése, a napot végül 3479 forinton zárta a bankpapír, de nap közben volt 3400 forint alatt is, két és fél éves mélyponton. Ráadásul a forgalom is több mint háromszorosa (14,5 milliárd forint) volt az elmúlt egy hónap átlagának. Arról, hogy miként érinti az OTP-t a svájci frank gyengülése az oldalunkon olvashat bővebb elemzést.
  • Nem csak az OTP szenvedett, a Mol 3,1 százalékot esett (10 895 forint), a Magyar Telekom árfolyama pedig 2,4 százalékkal csökkent (330 forint). A Richter viszont jól tartotta magát, lényegében stagnált csütörtökön (3395 forint).
  • A Nomura elemzőház szerint csak nagyon kicsi negatív hatása lehet a magyar gazdaság növekedésére, a bankszektor idei profitabilitására, ha a frank erős szinteken marad. A Nomura EURHUF célárfolyama 315, viszont a további kamatcsökkentések problematikussá válhatnak. Emellett a szakértők a lengyel zlotyval szemben is optimisták az euró ellenében. A lengyel bankok profitabilitását érzékenyen érinti a frank erősödése, de a pénzügyi stabilitásra nem lesz komoly hatása, vélik a Nomuránál.
  • A svájci frank erősödése kevésbé érinti a magyar gazdaságot, azt követően, hogy megtörtént a jelzáloghitelek forintosítása, írja a Morgan Stanley elemzője. Ellenben Lengyelországban sokkal komolyabb probléma a frankhitel állomány igaz, hogy a portfolió minősége egyelőre jó, abban csak hosszabb távon várható romlás.
  • Meg is ütötték a lengyel bankokat, az öt nagy tőzsdei pénzintézet részvényárfolyama 2,8 és 7,3 százalék közötti zuhanást szenvedett el. Leggyengébb az mBanku volt, míg viszonylag jól tartotta magát a Pekao. Az osztrák bankok közül az Erste 2,4 százalékot esett, ellenben a Raiffeisen 0,3 százalékos pluszban zárt.
  • 1,02 közelében mozog az euró árfolyama ma reggel a svájci frankkal szemben, miután tegnap este ismét paritás alá süllyedt a devizaárfolyam. Az elmúlt órákban ugyanakkor gyengülni tudott frank. Az euró a dollárral szemben 1,164 közelében mozog. Mint ismeretes, a svájci jegybank tegnap szüntette meg az euróval szemben alkalmazott 1,2-es küszöbszintet, óriási sokkot okozva ezzel a piacokon.
  • Az európai piacok 0,5-0,8 százalékos mínusszal kezdhetik meg a mai kereskedést, így a tegnapi nagyobb, 1,4-2,4 százalékos emelkedéseiket némileg korrigálhatják. A svájci frankkal kapcsolatos fejlemények, nyilatkozatok mellett az eurózónából érkező decemberi inflációs adatra figyelhetnek leginkább a befektetők.
  • Hivatalosan is megszakította hat éves negatív sorozatát az európai autópiac, miután a 2014-es teljes értékesítési adatok 5,4 százalékos növekedést mutattak az előző évhez képest. Decemberben 4,7 százalékkal tudtak bővülni az eladások. A jó teljesítmény alapvetően az elhalasztott vásárlásokkal, kormányzati támogatásokkal, illetve a kontinens gazdaságában látható recessziós időszak vélhetően közelgő végével magyarázható.
  • Ismét mínuszban zártak az amerikai piacok, sorozatban már az ötödik kereskedési napja, az S&P500 pedig 2 000 pont alatt zárt. 0,6-1,5 százalék között szóródtak a mínuszok, amiben főleg svájci jegybank tegnapi döntésének lehet szerepe, megnövelve a bizonytalanságot a befektetők körében. Az egyelőre nem túl acélos gyorsjelentési szezon szintén a jó hangulat ellen szól. Főleg a pénzügyi, és technológiai cégek szenvedtek tegnap.
  • Ide-oda rángatják az olaj árfolyamát az elmúlt órákban, a WTI tegnap 51 dolláros árfolyamon is járt, innen azonban 46,6 dollárra csúszott vissza az árfolyama. A mozgásokban az OPEC havi jelentése is szerepet játszhat, miután idén naponta csak 28,8 millió hordós lehet a napi átlagkereslet az általuk kitermelt olaj iránt, ami 100 ezerrel alacsonyabb, mint korábbi prognózisukban. Közben az arany és a réz a tegnapi szintjeik közelében tartózkodik.
  • Az ázsiai tőzsdéken is éreztette hatását a svájci jegybank döntése és a szokásosnál is nagyobb volatilitás jellemezte a piacokat. Egyedül a Shanghai Composite tudott erősödni a főbb indexek közül, az 1,2 százalékos pluszt főként az technológiai cégek papírjai hajtották. Ezzel szemben a többi ázsiai piac szenvedett, és 1 százalék körüli mínuszokat gyűjtöttek be a hét utolsó kereskedési napján.
  • Továbbra is elkötelezett a Lafarge a svájci Holcimmel való összeolvadásban, noha az SNB tegnapi lépése jelentős esést hozott a svájci cég piacán. Az exportőr cégek 10 százalék, vagy afeletti mínuszokat voltak kénytelenek elszenvedni, a Holcim például több mint 3 milliárd svájci frankot veszített piaci kapitalizációjából.
  • Cáfolja a CIG Pannónia a HVG értesüléseit, miszerint "rendkívüli” adóhatósági vizsgálat folyik biztosítónál. A biztosító már 2011 óta perben áll a Reál-Team Network Kft-vel, emellett kitart álláspontja mellett, és megvárja a bíróság ítéletét. A CIG bejelentést tett az MNB-nél, és piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett, mivel a HVG cikkében megjelentek felvetik a jogellenes piacbefolyásolás, és a CIG részvényárfolyamának befolyásolásának gyanúját. A részvény 170 forinton, történelmi mélyponton zárt.