Tóth József: "70 ezer új munkahelyet teremtettünk a XIII. kerületben"

Vágólapra másolva!
25-30 milliárd forintot fordítana fejlesztésre Budapest XIII. kerülete, többek között bérlakásokat és térfigyelő kamerákat létesítenének, illetve felszámolnák a szükséglakásokat.
Vágólapra másolva!

"Lendületben a XIII. kerület" néven, 2019-ig tartó programot jelentett be Tóth József, a kerület MSZP-s polgármestere. A képviselőtestület által is elfogadott városfejlesztési programot 25-30 milliárd forintból valósítanák meg.

Felszámolnák a szükséglakásokat

A programban szerepel többek között CT- és MR-készülékek vásárlása és a Klapka szolgáltatóház nevű kereskedelmi- és szolgáltatóközpont. Szintén bővítenék a térfigyelő kamerarendszert, és ötven új bérlakás építését tervezik. Később ilyen bérlakásokkal váltanák ki a szükséglakásokat is.

Tóth József a program bejelentése után kritizálta az önkormányzati rendszert is, ami szerinte "a centrális állam kiszolgáló leányává vált az elmúlt négy esztendőben". Mint mondta, túlhangsúlyozott az öngondoskodás kötelezettsége, csökkent az állam felelőssége az emberek irányába, hosszú távon pedig az "önkormányzatok elsorvasztását" készíti elő a rendszer.

Hetvenezer új munkahely?

Tóth József azt mondta, az elmúlt húsz évben megépített kereskedelmi és szolgáltató egységek mintegy hetvenezer munkahelyet teremtettek a XIII. kerületben (a XIII. kerületben 120 ezren laknak), és mintegy százmilliárdos vagyont halmozott fel az önkormányzat. Emiatt, mint mondta, az állami normatíva mellett a kerület nagyban tud támaszkodni a saját vagyonára a "pályázati forrásra és pofapénz" helyett, amiből ellenzéki vezetésű kerületként nem sok jut nekik. Mint mondta, 2014-ben mintegy nyolcszáz millió forinttal kevesebb normatív és központi támogatást kapnak az előző évhez képest.