Népszavazást kezdeményez a Liga Szakszervezetek a Vállalkozók Országos Szövetségével a kötelező vasárnapi zárva tartás ellen – jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke.

Gaskó István hangsúlyozta: a népszavazási kezdeményezés során sem a Liga, sem a VOSZ nem akar politikai pártokkal összefogni, kizárólag civil szervezetekkel akarnak együttműködni.

Hozzátette: ha a Nemzeti Választási Bizottság egy párt népszavazási kezdeményezését fogadja el, akkor a Liga visszavonul az ügytől és a tagjaira bízza, mennyire vesznek részt a népszavazásban.

Menekülnek a politikai pártoktól

A Liga elnöke ezt azzal magyarázta, hogy nem szeretnének pártpolitikai csatározások eszközévé válni, ezért kérik a politikai pártokat is, hogy maradjanak távol a Liga népszavazási kezdeményezésétől, ugyanakkor számítanak a társadalmi szervezetek csatlakozására, segítségükre az aláírásgyűjtés során.

Gaskó István elmondta:az a céljuk, hogy a Liga és a VOSZ népszavazási kérdését fogadja be és érvényesítse a Nemzeti Választási Bizottság. Arra a kérdésre, hogy mikor nyújtják be a kezdeményezést a Liga elnöke kifejtette: attól függ, hogy a választási bizottság a már befogadott kérdésekről mikor dönt, és ezzel kapcsolatban a benyújtók élnek-e jogorvoslati lehetőségükkel.

A Liga és a VOSZ is népszavazást kezdeményez a vasárnapi zárva tartásrólForrás: Thinkstock

Hónapokig húzódhat

Mivel a Kúriának 90 nap áll rendelkezésére a jogorvoslatra, akár hónapokig is húzódhat az ügy – tette hozzá. Gaskó István felidézte: a Liga korábban a kötelező vasárnapi zárvatartás helyett az önkéntes a vasárnapi munkavégzés lehetőségét javasolta, a vasárnapi pótlék felemelését, valamint az egy helyett havi két vasárnapi pihenőnap kötelezővé tételét.

Kamupárt miatt hiúsulhat meg a népszavazás

Aláírásokat fog gyűjteni a DK, hogy a kormány népszavazást írjon ki a vasárnapi zárvatartásról. Valós népszavazást nem kezdeményeznek, szerintük a Fidesz irányítása alatt álló kamupárt ellehetetleníti a népszavazás kiírását.