Vissza kell terelni a szellemet a pálinkásüvegbe

másnaposság másnapos alkohol pálinka
Budapest, 2013. december 5. Pálinkát kóstol egy résztvevő a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett Szent Miklós Pálinka Ünnepen 2013. december 5-én. A Brill Pálinkaház birskörtepárlata lett 2013-ban Magyarország Legjobb Pálinkája. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A házi pálinkafőzés szabályai januárban változtak, de az uniónak az új megoldás sem tetszik. Magyarország ellen megint kötelezettségszegési eljárást indítottak, mert úgy vélik, a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért.
Vágólapra másolva!

Nagymamám mindig a konyhában főzte a pálinkát ’80-as években. Korán reggel már a gáztűzhelyen rotyogott a hatalmas üst meg az a furcsa csövekkel átszőtt készülék. Ha valaki a pálinkafőzés idején csengetett, észre sem vettük. Akkor titkos dolog volt a pálinkakészítés. A nagyi a szeszből soha nem ivott, nagyapámnak és ivócimboráinak főzte. Ma már nem kell elbújnia annak, aki otthon főzi a pálinkát, mert ha befizeti az ezer forintos adót, legálisan palackozhatja saját fogyasztására az évi 86 liter 50 fokos pálinkát.

Az uniónak nem tetszik a házi pálinkafőzésre vonatkozó, januártól érvényes szabályozás Forrás: MTI/Balázs Attila

Szimbolikus lépés volt

2010-ben a második Orbán-kormány egyik első, szimbolikus lépése volt, hogy évente csaknem 400 liter párlatot lehetett adómentesen otthon előállítani. Ez a mennyiség az uniónak szemet szúrt, és kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen az alkohol jövedéki adójára vonatkozó uniós irányelv megsértése miatt. A parlament 2014 novemberében fogadta el a pálinkafőzésre vonatkozó új szabályokat.

Újabb közelezettségszegési eljárás

A héten újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, mert továbbra is úgy véli, hogy a házi pálinkafőzés jövedéki adójának szabályozása uniós jogot sért. Vanessa Mock, a brüsszeli testület adó- és vámügyekért felelős szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a brüsszeli testület úgy véli, Magyarország nem megfelelően hajtotta végre az Európai Bíróság tavaly tavaszi ítéletét. A bíróság azt mondta ki, hogy a maximum évente 50 liter 86 térfogatszázalékos vagy annak megfelelő házilag főzött vagy saját felhasználásra bérfőzetett pálinka sem lehet teljesen jövedékiadó-mentes.

A pálinka hungarikum Forrás: MTI/Kovács Tamás

2010-ben 400 litert lehett főzni

Dúl Udó Endre pálinkaszakértő az Origónak azt mondta: a 2010-es szabályozás megengedő volt. A Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke szerint továbbra is lehet otthon pálinkát főzni, de most már vagy 50 liter 86 fokos vagy azzal egyenértékű mennyiségű, például: 86 liter 50 fokos párlatot állíthatunk elő. Az otthonfőzőknek be kellett jelenteniük a pálinkafőző készüléküket január 15-ig a helyi önkormányzatnál, és évi 1000 forint átalányadót is be kell fizetni. Az otthon főzött párlatot a bérfőzetettel ellentétben nem adhatjuk el, bérfőzetet is csak olyan szervezetnek, amely alkoholtermék-adóraktári engedéllyel rendelkezik.

A bérfőzdék árat emelnek

Aki otthon nem akar pancsolni, az bérfőzdébe viszi a cefréjét, ahol eddig 50 liter pálinkáig adómentes volt, és 800-1000 forintba került literenként. A 2015 januárjától érvényes jogszabályváltozás miatt azonban árat kell emelnünk, mondta Joó Zoltán. Az etyeki Czimeres Pálinkaház értékesítési igazgatója szerint a pálinkafőzdék forgalma a felére fog csökkeni.

A pálinkaházak árat fognak emelni Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Januártól 50 liter 86 fokos pálinka után literenként 835 forint adót kell fizetnie annak is, aki csak saját fogyasztásra főzeti a pálinkát. Joó Zoltán szerint sokakat érzékenyen érint a főzés ingyenességének megszűnése. A szakember szerint a törvényváltozás miatt a zugfőzdék fognak újra fellendülni.

Kiszabadult a szellem a palackból

Dúl Udó Endre elmondta: az emberek mindig is főztek pálinkát otthon, csak eddig feketén csinálták, és a hatóságok vagy büntettek, vagy szemet hunytak. 2010-ben a megengedő szabályozással a szellem kiszabadult a palackból, ezt a szellemet nehéz most már visszadugaszolni – tette hozzá a Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke.

A pálinka az első számú hungarikum – véli Dúl Udó Endre. 10 éve Magyarországon 30 kereskedelmi főzde volt, mára már 130 körüli működik úgy, hogy a pálinka piaca közben nem nőtt ilyen mértékben.

Akkor is főztek, amikor nem volt legális Forrás: MTI/Beliczay László

A pálinkaszakértő szerint 2010 után olyan mennyiségű gyümölcspárlat készült magánfőzésben, amit már nem tudtak elfogyasztani, ezért a feketepiacon értékesítették.

Nem biztos a drágulás

A kereskedelmi főzdéknek nagyon sok előírásnak meg kell felelniük – mondta az Origónak Szöllősi Edit. A Pálinka Céh Egyesület alelnöke az árképzésről azt mondta: a pálinkafőzdéknek mérlegelniük kell, és a társaságok gazdasági döntést hoznak arról, hogy emelik-e az áraikat vagy sem.

A minőségi pálinkának ára van Fotó: Polyák Attila - Origo

Példaként említette, hogy bár a kereskedelemben forgalmazott pálinkát nem érinti a népegészségügyi termékadó, de az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a jövedéki biztosíték mértékének változása igen.

Ebből persze nem következik, hogy biztosan drágább lesz a pálinka. A pálinkaárakról Szöllősi Edit azt mondta: egy üveg feketeribizli-, som- vagy málnapálinka ára reálisan 10 ezer forintnál kezdődik. Szőlőből, almából, 4500-5000 forint körül már minőségi pálinkát ihatunk.