A gazdagok keményebb adóztatására készül Barack Obama

2015.01.18. 21:56

Megnövelné a gazdagok adóterheit Barack Obama amerikai elnök. A többletbevételből a középosztályt segítő programokat indítana. Várhatóan erről is fog beszélni keddi évértékelőjében.

A következő tíz év alatt 320 milliárd dollárral növeljék meg a gazdagok és a pénzügyi intézmények adóterheit az alsó- és a középosztálybeli családok fokozottabb támogatása érdekében. Várhatóan ezt fogja javasolni a kongresszusnak Barack Obama amerikai elnök kedden, évértékelő beszédében.

Prüszkölni fognak

A kezdeményezés több eleme ellenállást válthat majd ki a kongresszusban, amelynek mindkét kamarájában az adóemeléstől és az állami újraelosztástól idegenkedő republikánusok vannak többségben.

Obama a tanácsadói szerint arra törekszik, hogy az amerikaiak a legmódosabbak körén túl is megérezzék a gazdasági fellendülés jótékony hatásait. A remélt bevételekből az elnök a középosztályt támogató programokat kíván finanszírozni, például a kétéves közösségi főiskolai oktatás ingyenessé tételét az arra jogosult diákok számára.

Adókedvezmény, magánnyugdíj

20-ról 28 százalékra emeltetné a tőkenyereség és az osztalék utáni adót, illetve azt fogja javasolni, hogy akadályozzák az örökösödési adónak a vagyonkezelői alapokba történő kimenekítését. Intézkedéseket fog kezdeményezni a magánnyugdíj-megtakarítások növelése és a kisvállalatok adójóváírással való támogatása érdekében is.

A dolgozó házaspárok az elnök szándékai szerint 500 dollár adókedvezményt kapnának majd a gyermeknevelés és a munkába járás költségeinek enyhítésére. Megkönnyítenék a diák- és gyermeknevelési hitel igénylésének módját is, az utóbbi felső határát háromezer dollárra emelnék.