Demján Sándor zsebből fizeti ki a cége beszállítóit

2015.01.19. 16:53

Demján Sándor építőipari nagyvállalatának, a Nemzeti Színházat is építő Arcadomnak bő négymilliárdos adóssága van. A cég felszámolását január 16-án rendelte el a bíróság, ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel, akkor az alvállalkozóknak járó 960 millió forint 70 százalékát Demján Sándor a magánvagyonából fogja kifizetni.

A Fővárosi Bíróság december 16-án rendelte el Demján Sándor építőipari nagyvállalatának, az Arcadomnak a felszámolását, áll a cég közleményében. Az Arcadom 3,4 milliárd forinttal tartozik a Raiffeisen Banknak, és még 960 millió forinttal a beszállítóinak és alvállalkozóinak. A közlemény szerint Demján Sándor vállalta, hogy saját vagyonából kifizeti ez utóbbi tartozást, 70 százalékos tőkeértéken. Ha a felszámolás után marad pénz, akkor a nem biztosított alvállalkozók a maradék 30 százalékot is megkaphatják.

A Nemzetitől a WestEndig

Az Arcadomot 19 éve alapították, azóta Demján Sándor építőipari nagyvállalata számtalan közismert projektben vett részt. Ezek közül néhány:

  • Pólus Center
  • WestEnd City Center és Irodaház és WestEnd Hilton
  • MLSZ Székház
  • Nemzeti Színház
  • Művészetek Palotája
  • Az etyeki Korda Filmstúdió
  • SYMA Rendezvényközpont
  • Magyar Posta Országos Logisztikai Központ

A debreceni villamos

"Ha a debreceni villamosvonal-építés Arcadomot megillető kifizetései – mely projekt európai uniós finanszírozású – megtörténnek, akkor abból közvetlenül az ottani alvállalkozók kerülnek kifizetésre, így további 250 m Ft-tal csökken a társaság tartozása külső beszállítói felé" – áll a cég közleményében.

A debreceni villamos azért emlékezetes pont az Arcadom történetében, mert a vállalat vezérigazgatója, Benedek András egy önkormányzati bizottság előtt elismerte, hogy a konzorcium, amelynek az Arcadom is tagja volt, szándékosan alulvállalta magát. A konzorcium 7,5 milliárd forintos ajánlattal nyújtott be pályázatot, a projekt befejezése éveket késett.

Nyolcmilliárdot már beletett

Az eddigi években Demján Sándor már beletett 8 milliárd forintot az Arcadomba magánvagyonából, amikor arra szükség volt, mert a megrendelők nem, vagy csak késve fizettek. A mostani 960 millió forintos tartozás ezen felül maradt meg, olvasható a közleményben. Saját bevallásuk szerint az Arcadom csak az alvállalkozóinak és a Raiffeisennek tartozik, a dolgozóinak és az államnak nem.

Demján Sándor nyolcmilliárdot már beletett az ArcadombaFotó: Origo

Még egyezkednek

Az Arcadom szeretné elkerülni a felszámolást, ha sikerül felszámolási egyezséget kötni a hitelezőkkel (a Raiffeisennel és az alvállalkozókkal), akkor nem kell megszüntetni a céget. Ebben az esetben Demján Sándornak sem kellene zsebből kifizetnie az alvállalkozókat. Erre egyébként semmi nem kötelezi, a felszámolások után a nem biztosított hitelezők általában futhatnak a pénzük után. Demján Sándor reméli, "hogy ezzel példát tud adni más vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak. Korábban sem más magántulajdonos, de az állami cégeknél maga az állam sem vállalt át beszállítóktól veszteséget a felszámolások során" – írja az Arcadom.