Jóstehetség kell a tőzsdézéshez?

tőzsde jóslás befektetés előrelátás jövendölés kilátások
Vágólapra másolva!
Sokan úgy vélik, tőzsdézéshez varázslásra, jóstehetségre van leginkább szükség, amit csak valamilyen fekete mágia segítségével szerezhetünk meg. Ez természetesen nem igaz, az viszont nem árt, ha megpróbáljuk kitalálni a jövőt és becslésekkel élünk.
Vágólapra másolva!

Éppen az internet legeldugottabb zugaiban barangoltam ma reggel, amikor a Pragmatic Capitalism nevű tőzsdei blogon (mindenkinek tudom ajánlani) "kezem ügyébe" akadt egy remek írás a tőzsdei előrejelzésekről. Szeretem az ilyen típusú anyagokat, remekül mutatja ugyanis, hogy a tőzsdei sikerhez, vagy éppen a hibák elkerüléséhez legtöbbször saját magunk megismerésén keresztül vezet az út.

  • Kezdjük az elején: a jövőt senki sem tudja előre megmondani.
  • A második fontos dolog, amit Cullen Roche a fent említett cikk elején is kerek-perec kijelent: az elemzők és befektetők bénák az előrejelzésekben.
  • Ez viszont nem jelenti azt, hogy feleslegesen készítjük el azokat, mivel vállalatvezetők, és a nagyközönség a számos előrejelzésből valamiféle képet még is csak kap, hogyan alakulhat majd a gazdaság/részvények árfolyama/infláció, stb. Ez a harmadik tény.

Ha ezt a három dolgot összekapcsoljuk, akkor gyorsan beláthatjuk, szükségünk van előrejelzések készítésére, ha tőzsdézésre adjuk a fejünket, ugyanakkor azok soha sem lesznek pontosak. Egy esetenként tévedő előrejelzés viszont még mindig jobb, mintha nem lenne előrejelzés. Összességében tehát arra kell törekednünk, hogy minél pontosabb előrejelzéseink legyenek.

Nem kell bonyolult matematikai számításokra gondolni. Tegyünk fel egy egyszerű példát. Ha azt feltételezzük, hogy az európai gazdaság a következő években az olajárak tartós esése, az EKB monetáris lazítása, és a gazdasági ciklusok természetessége miatt majd növekedésnek indul, akkor az európai részvények vásárlása több éves időtávon jó befektetésnek tűnhet. Lehet, hogy nem így lesz, de 100 esetből többször tudunk profitálni az előrejelzéseinkre hagyatkozva, mintha minden prognózis nélkül hazardíroznánk.

Az előrejelzéseink pontossága pedig azért növelhető egy bizonyos szintig, ehhez csupán néhány alapelvet kell betartani:

  • Legyünk nyitottak, szabaduljunk meg a kőbevésett dogmáktól. Minden lehetséges.
  • Ismerjük fel saját előítéleteinket, és próbáljunk meg elvonatkoztatni azoktól. (pl. Attól még hogy valaki nem szereti a közösségi médiát, attól még rohamosan terjed a felhasználóinak száma. Akkor is, ha szerintünk tök hülyeség az egész.)
  • Próbáljunk meg valószínűségek alapján becsülni bizonyos helyzeteket.
  • Folyamatosan szerezzünk információkat, frissítsük tudásunkat.

Bár ezek a gondolatok meglehetősen általánosnak tűnnek, sok esetben előfordul, hogy nem tartjuk be őket, és hibás döntéseket hozunk. Velem is előfordult már, nincs rajta mit tagadni. Ha azonban tisztában vagyunk ezekkel az elvekkel, akkor máris növeljük jó döntéseink esélyét, és nem csak a tőkepiacokon, hanem az élet valamennyi területén.