A kormány elmondta, miért nem mennek el Davosba

world economic forum
Switzerland. Canton of the Graubünden. Davos. The hall of the Center of the Congresses during the World Economic Forum on 2014
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs kapacitása, és más fórumokon képviselik Magyarországot. A külügy szintén más találkozókra jár. A Világgazdasági Fórumon egyébként is általában a világ legnagyobb gazdaságai vesznek részt, Magyarország ezek szerint nem tartozik ebbe a csoportba.
Vágólapra másolva!

Reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a külügy arra a cikkünkre, amiben arról írtunk, miért nem képviselteti magát se a kormány, se a jegybank a davosi Világgazdasági Fórumon.

Nincs rá kapacitás

Az NGM-től a következő tájékoztatást kaptuk: "A minisztérium megnövekedett feladatai nem teszik lehetővé, hogy minden nemzetközi gazdasági témájú eseményen részt vegyünk." Vagyis a minisztérium annyira leterhelt, hogy nincs kapacitása arra, hogy részt vegyen az év egyik legfontosabb gazdasági és politikai fórumán.

Válaszukat kiegészítették azzal, hogy milyen más rendezvényeken szoktak részt venni: "A Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői is számos nemzetközi pénzügyi-gazdasági fórum folyamatos résztvevői. Többek között az IMF és a Világbank tavaszi, illetve éves közgyűlésén, az Euromoney konferencián és az EBRD éves közgyűlésén is képviselteti magát a nemzetgazdasági tárca."

Magyarország túl kicsi

A külügy válaszában a következőt írta: "A davosi Világgazdasági Fórumon, melyet informálisan többen G20 csúcsnak neveznek, a világ vezető gazdaságainak képviselői vannak rendszerint jelen. Ezen túl részt vesznek még a világ legnagyobb cégei is, tetemes éves tagdíj fejében."

Ami ezt a választ illeti, egyrészt nem értjük, a cégek tagdíja mennyiben érinti a magyar kormányt. Másrészt ha jól olvassuk, a tárca arra hivatkozik, hogy a fórumon leginkább csak a világ vezető gazdaságai vannak jelen, és ezek szerint Magyarországnak nem érdemes részt vennie. Ennek némileg ellentmond, hogy Közép-Európából az osztrákok és a lengyelek is elmentek, a világ egyéb részeiről pedig olyan gazdasági nagyhatalmak, mint Ukrajna, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Ghána vagy Ruanda.

Magyarország tavaly sem vett részt a fórumon Forrás: Photononstop/Daniel Thierry

A külügy is máshova jár

A Külügyminisztérium válaszában szintén elmondták, milyen más fórumokon képviselik Magyarországot: "A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői az Európai Unió különböző fórumain, és számtalan kétoldalú tárgyalás során képviselik Magyarország érdekeit a legfontosabb ügyekben, így az energiabiztonsággal és a biztonságpolitikával kapcsolatban is. Az évi, rendszeres fórumból nőttek ki az utóbbi években a regionális kezdeményezések – Magyarország rendszeres meghívottja a szintén évente, minden nyáron megrendezett kelet-közép-európai regionális gazdasági fórumnak."