Kiszivárgott az EKB terve

Vágólapra másolva!
Hosszú várakozás után csütörtökön végre fény derül arra, hogy az Európai Központi Bank 6 évvel a Fed és a Bank of England után vajon megkezdi-e a saját eszközvásárlási programját. A várakozások egyértelműen ebbe az irányba mutatnak, sőt, talán már kicsit túlfűtött is a hangulat. Időközben váratlanul kiszivárogtak az EKB tervei a The Wall Street Journalhoz, miszerint havi 50 milliárd eurós eszközvásárlási programot terveznek, ami éves szinten 600 milliárd eurós programot jelenthet.
Vágólapra másolva!

Nagy nap lesz csütörtökön

Csütörtökön jelenti be az Európai Központi Bank, hogy az európai gazdaság felrázása érdekében megkezdi-e végre eszközvásárlási programját. A piac egyértelműen ezt várja, ennek mértékéről azonban még nagyon nagy szórást mutatnak a várakozások. A lehetséges kimenetelről kérdezte meg a francia Soicété Générale is 176 ügyfelét, a felmérés eredményéről pedig a Business Insider számolt be.

Az ügyfelek jelentős többsége, majdnem 70 százaléka szerint csütörtökön bejelentik az eszközvásárlási programot. A felfűtött várakozásokat jól mutatja, hogy a későbbi időpontokra egészen minimális hányad várja ezt, és messze 10 százalék alatt van azoknak az aránya, akik szerint egyáltalán nem is lesz az úgynevezett "QE" programból semmi.

Mikorra várják a megkéredezettek a QE kezdetét? Forrás: Business Insider, Investor.hu

A francia bank a program nagyságáról is megkérdezte ügyfelei véleményét, az eredmények pedig 500 és 1 000 milliárd euró közötti programot vetítenek előre. Bár a válaszadók legnagyobb hányada (kb. 35 százalék) az 500 milliárdra tippel, a várakozások szórásának mértékére jellemző, hogy a második helyen egyből az 1 000 milliárd eurós érték áll.

Mekkora lesz a QE program a megkérdezettek szerint (milliárd euró)? Forrás: Business Insider, Investor.hu

De miből is állhat az EKB QE programja?

A Business Insider kedden közölt egy tanulmányt, amiben ennek lehetséges összetételét és méretét vizsgálták. Eszerint az EKB államkötvények (és talán vállalati kötvények) fog vásárolni a gazdaság élénkítése céljából. Ezt alátámasztja a francia elnök, Francois Hollande nyilatkozata is, aki szó szerint kimondta, hogy csütörtökön az EKB államkötvények megvásárlásáról dönt majd.

Ugyanakkor a program méretéről még az elemzők között is komoly viták folynak. Többségük 5-600 milliárd euró közé várja a program nagyságát, de nagyon sokan vannak olyanok is, akik szerint ez jóval nagyobb lesz.

A Business Insider szakértője szerint ugyanakkor az látszik a legvalószínűbbnek, hogy egy 12-18 hónapon keresztül tartó, havi 40-50 milliárd eurós kötvényvásárlást jelent be csütörtökön az EKB. Ez pedig összességében egy 500-700 milliárd eurós programot jelentene.

Ezt támasztják alá az EKB-s Benoit Coeure szavai is, aki múlt héten arról beszélt, hogy akkor lehet egy ilyen programot hatékonyan elindítani, ha az kellőképpen nagy. Coeure nyilatkozata ugyanakkor nem biztos, hogy jót tett a piacnak, hiszen ezzel olyan magas szintre pörgette a várakozásokat, hogy egy esetleges kisebb eszközvásárlási program bejelentése is csalódásként fog hatni.

Valószínűleg emiatt szólalt meg szerdán az EKB kormányzótanácsának egy tagja, nem mellesleg az osztrák jegybank elnöke, Ewald Novotny is, aki arról beszélt, hogy nem szabad túl nagy várakozásokat támasztani a csütörtöki döntéssel szemben.

Kiszivárogtak a részletek

Szerdán váratlanul kiszivárogtak a tervezett program részletei, amely a várakozásoknak többé-kevésbé egybevágva havi 50 milliárd eurós eszközvásárlást tartalmaz, számolt be a The Wall Street Journal. Ez tehát éves szinten 600 milliárd eurós eszközvásárlást jelent, a program pedig a tervek szerint 2016 végéig fog tartani. A program keretében megvásárolható eszközökről viszont nem került napvilágra információ. Az EKB egyelőre nem kommentálta a híreket.

Forrás: Investor.hu

A hír hatására az euró jelentősen erősödni kezdett a dollárral és a svájci frankkal szemben is. A dollárral szemben reggel még 1,158 körül folytak a jegyzések, a hír hatására viszont már 1,165 körül járnak. Mindennek hatására az arany árfolyama is esni kezdett és jelenleg 1290 dollár körülre esett vissza, a nap folyamán elért 1305 dolláros szintek közeléből.

Forrás: Investor.hu