Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama tavaly augusztus óta nem látott szintekre emelkedett, miközben a nemzetközi tőzsdéken is általánosan jó a hangulat. A BUX pedig minden fontosabb tőzsdeindexet felülteljesített kedden.
Vágólapra másolva!
  • 1300 dollár fölé erősödött az árfolyama, itt pedig tavaly augusztus óta nem járt a nemesfém. Tegnap már a hetedik egymást követő napon emelkedett az arany árfolyama. A befektetők az elmúlt időszakban látott nagy piaci volatilitás következtében keresték a menedékeszközként számon tartott aranyat.
  • Nap végére az amerikai részvényindexek is pluszba kapaszkodtak, azt követően, hogy nyitás után még mínuszban álltak. Fontos makroadatok nem láttak napvilágot, így a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek a befektetők. A Morgan Stanley (NYSE) a gyenge gyorsjelentése után a nagyobb esésből végül 0,4 százalékos mínuszig jött vissza, míg a vegyes számokat közlő Johnson&Johnson (NYSE) 2,6 százalékkal esett.
  • Európában is tovább emelkedtek az indexek, a DAX lemaradó volt 0,1 százalékos pluszával, míg a francia és a spanyol börze több mint egy százalékot tudott erősödni. A befektetők továbbra is optimistán várják a csütörtöki EKB-s sajtótájékoztatót. Az EURUSD árfolyama tegnap lefelé vette az irányt, ma reggel viszont már erősödik kicsit az euró, az EURUSD 1,158 körül jár. A határidős indexek kisebb emelkedést vetítenek előre nyitásra.
  • Egy százalékra csökkentette a Bank of Japan a 2015-ös évre várt inflációs számot a korábbi 1,7 százalékról, emellett pedig megerősítette az érvényben lévő eszközvásárlási programját. Vagyis úgy tűnik akadályokba ütközik a jegybank számára, hogy elérjék a két százalékos inflációs célt. A hírekre a jen erősödni kezdett, míg a Nikkei 0,5 százalékos mínuszban zárt. Nagyot ugrott ellenben a sanghaji index (+4,5%), amely a tegnapi és mai teljesítményével majdnem teljesen ledolgozta hétfőn elszenvedett zuhanását. A hongkongi Hang Seng 1,7 százalékkal erősödik.
  • Óriásit ugrott a Netflix (Nasdaq) árfolyama zárás után (+16%), mivel a cég a vártnál nagyobb mértékben bővült az előfizetők száma (tény: 4,3 millió fő, várt: 3,9 millió fő), ráadásul a prognosztizált 45 centes EPS helyett 72 centet ért el a cég. Ráadásul a jelenlegi negyedévre is jobb számokat remél az új előfizetők számára, mint a FactSet konszenzusa (menedzsment: 4,1 millió fő, konszenzus: 3,9 millió fő).
  • Közel két százalékot esett zárás után az IBM (NYSE) árfolyama, miután a negyedéves árbevétele 24,1 milliárd dollár lett a várt 24,8 milliárddal szemben. Ellenben az EPS 5,81 dollár volt a negyedik negyedévben, ami jobb az elemzők által várt 5,43 dollárnál.
  • Kiváló napot zárt kedden a magyar tőzsde, a blue-chipek 2,7-3,6 százalékkal emelkedtek a jó nemzetközi hangulatban. Ezzel pedig a BUX 2,9 százalékos pluszt hozott össze, amivel a legjobban teljesítő index volt Európában.
  • Nem várnak újabb jelentős banki terheket Magyarországon az OTP-nél, nyilatkozta Wolf László a pénzintézet vezérigazgató helyettese a bécsi Euromoney konferencián. Azt remélik továbbá, hogy a jövőben csökkeni fog a banki különadó mértéke, mondta Wolf.
  • A magyar jegybank év végére 3 százalékra is emelheti az alapkamatot, véli a Questor. Az elemzőház nem várja, hogy Magyarország adósság besorolását befektetésre ajánlottra változtatják idén, az alacsonyabb növekedési kilátások, illetve az adósságállomány csökkentésével kapcsolatos aggodalmak miatt.
  • Nagyot erősödött tegnap a forint, az euróval szembeni jegyzések egészen 316-ig jöttek le, jelenleg pedig 316,7 körül ingadozik a magyar deviza. A svájci frankkal szemben 313-nál jár a forint, hiszen az EURCHF keresztárfolyam paritás közelében mozog.