A várakozásoknál nagyobb kötvényvásárlási programot indít az Európai Központi Bank. Az euróövezeti jegybank lépésével olcsóbb lehet a magyar államadósság finanszírozása is, de az euró gyengülése miatt a forintosításból kimaradt devizaadósok rövid távon rosszul jártak az EKB döntésével. Ráadásul a benzin ára is emelkedhet a következő hetekben.

Az EKB havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely 2015 márciusától 2016 szeptemberéig tart, jelentette be Mario Draghi. A frankfurti székhelyű intézet a piaci várakozásoknak megfelelően 0,05 százalékon hagyta az irányadó eurókamatot.

A kamatdöntés indoklásában Mario Draghi elmondta, hogy a meglévő kötvényvásárlási programok kiegészítésével az új, összesen 60 milliárd eurós likviditásnövelő program euróövezeti szuverén kötvények és a magánszektorban kibocsátott kötvények vásárlására irányul majd, olvasható az MTI beszámolójában. A programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be.

Meghaladták a várakozásokat

Az EKB döntése felülmúlta a piaci várakozásokat, mondta az Origónak Kuti Ákos. Az Equilor vezető elemzője szerint sikerként értékelhető az EKB döntése, mert a korábban kiszivárogtatott hírekkel szemben nagyobb összegű kötvényvásárlási programot indítanak.

Az EKB 60 milliárdér euróért vesz kötvénytForrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

A bejelentés előtt a The Wall Street Journal azt írta, hogy az EKB legalább egy évig vásárol majd, míg a Bloombergnél úgy tudták, hogy márciustól kezdi az enyhítést, amely a jövő év végéig tart majd. Szakértők azt valószínűsítették, hogy az EKB 50 milliárd eurónyi állampapírt fog vásárolni havonta.

Olcsóbb lehet az adósság finanszírozása

Ha elindul az EKB programja, akkor az támogatja majd a régiós piacokat, erősíti azokat, így további hozamcsökkenések jöhetnek, mondta Kuti Ákos. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az állampapírhozamok csökkenése révén olcsóbbá válhat az államadósság finanszírozása.

Drágulhat a benzin

Az euró jelentős, 2-3 százalékos napon belüli gyengülése a svájci frankkal szemben negatívan érinti a forintosításból kimaradt devizaadósokat, hiszen a frank is tovább erősödött a forinttal szemben. Ez kellemetlen hír az autóhiteleseknek és a személy kölcsönökkel rendelkezőknek is.

Varga Mihály jó tanácsai
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bankokkal való tárgyalást tanácsolja a nehéz helyzetbe jutott, devizaalapú autóhitellel rendelkezőknek.

Mivel az euró a dollárral szemben is sokat veszített értékéből, ezért Kuti Ákos szerint rövidtávon a benzinárak emelkedésére lehet számítani.

Kamatcsökkentést is hozhat

Kérdéses, hogy az MNB hogyan reagál majd jövő hét keddi kamatdöntő ülésén, ugyanis az EKB lépése révén nőhet a magyar jegybank mozgástere. Kuti Ákos szerint ha a forint visszaerősödne 310 alá az euróval szemben, akkor a piac talán meg tudna emészteni egy újabb kamatcsökkentést is. Ha azonban ezt más jegybankok is így gondolják a régióban, akkor lassulhat a forint erősödése. A piac mindenesetre nem vár újabb kamatcsökkentést a jegybanktól.

A forint esetleges erősödését más szakértő is megemlítette kommentárjában. Pálffy Gergely szerint a magyar állampapírok piacára nagyobb flow jöhet az elkövetkező időszakban, amely – miután elsősorban külföldi vásárlókról van szó – a forintot is erősítheti. A Buda-Cash devizapiaci elemzője úgy látja, hogy az EKB lépése az MNB mozgásterére hatással lehet: akár 10-20 bázisponttal is csökkenhet a jelenlegi 2,1 százalékos alapkamat.

Akár kamatcsökkentést is hozhat az EKB döntéseForrás: MTI/Jászai Csaba

Amerikai példa

A lépésre számítani lehetett, az EKB döntése azt jelenti, hogy az eurózónában is elindul egy olyan pénzpumpa, amelyhez hasonlóval az amerikai jegybank élénkítette a gazdaságot az elmúlt években, kommentálta a lépést Németh Dávid. A K&H vezető elemzője szerint az EKB lépése önmagában nem meglepő, ám egyrészt a 60 milliárd eurós keretösszeg árnyalatnyival magasabb a vártnál, másfelől a program legalább másfél éves futamideje hosszabb, mint amire a piacok számítottak.

Pörgetnék az inflációt

Az EKB addig folytatja a programot, amíg az eurózóna 0 százalék közeli inflációja el nem éri a 2 százalékot, amit az EKB az árstabilitási szintnek tekint. Annak ellenére, hogy az EKB lazított a feltételeken, Németh Dávid szerint a magyar jegybank jövő keddi ülésén várhatóan nem nyúl a kamatszinthez, azaz nem lesz kamatcsökkentés. Ugyanakkor, ha tartósan kedvező lesz a nemzetközi környezet, akkor mérséklődhet a magyarországi kamatszint. A nemzetközi hangulat alakulása azonban bizonytalan, az egyik legjelentősebb kockázatot a vasárnapi görög választás jelenti.

Az NGM-nél örülnek a bejelentésnek

A Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözli az EKB tervét, közölte a tárca. A program célja az európai gazdaság élénkítése, amit addig tartanak fenn, amíg az infláció nem emelkedik 2 százalékra, azaz el nem érik az árstabilitást. Mario Draghi elismerően szólt az amerikai Fed - azóta már leállított - eszközvásárlási programjáról, és jelentős gazdaságélénkítő pozitív példaként állította az EKB elé.

Habár a program során kizárólag euróövezeti kötvényeket vásárolnak, a piacokon megjelenő likviditás miatt várhatóan csökkenhetnek az övezeten kívüli uniós tagországok, így Magyarország kötvényhozamai is. Ennek hatására több eszköz marad gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre, közölte a minisztérium.

Mi is nagyot nyertünk az európai akción
A magyar papírok is egyre népszerűbbek a befektetők között. Az Európai Központi Bank állampapír-vásárlási programjának bejelentése után nagyot estek az európai papírok hozamai.