Még kell matrica a mégsem fizetős utakra

borult Duna FOLYÓ FOTÓ FOTÓTÉMA híd IDŐJÁRÁS KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M8 Duna-híd Pentele híd TÁJ tükröződés FOLYÓ FOTÓ FOTÓTÉMA híd IDŐJÁRÁS KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M8 Duna-híd Pentele híd TÁJ tükröződés Dunaújváros, 2015. január 8.
Az útdíjköteles Pentel
Dunaújváros, 2015. január 8. Az útdíjköteles Pentele híd (M8 Duna-híd) Dunaújváros közelében 2015. január 8-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A kormány szándéka szerint nem kell matricát venniük azoknak az autósoknak, akik januárban olyan utat használtak, amelyik február 1-jétől mégsem matricaköteles (például a ferihegyi reptérre vezetőt). A Fejlesztési Minisztérium azt még nem tudja, pontosan hogyan fogják megoldani ezt a kormányrendeletben.
Vágólapra másolva!

Jelenleg az a helyzet, hogy ha valaki január 1. és február 1. között matrica nélkül hajt fel egy január 1-jével matricakötelessé tett szakaszra, akkor nem kap büntetést, ha február végéig vesz egy általános éves vagy megyei matricát, és kifizeti az 1490 forintos szolgáltatási díjat. Az útdíjrendszer február elsejével változik, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára azt mondta, a szolgáltatási díjat nem kell majd kifizetni. Matricát viszont kell venni. Tehát ha valaki matrica nélkül használja januárban mondjuk az M7-es bevezetőjét, akkor szolgáltatási díjat ugyan nem kell fizetnie, de pesti vagy országos éves matricát kell vennie, hogy elkerülje a bírságot.

Mégsem matricás szakaszok

Érdekes kérdés, mi a helyzet azokkal a szakaszokkal, amelyeket január 1-jével matricakötelessé tettek, február 1-jétől viszont mégsem lesznek azok. A következő szakaszokról van szó:

  • A ferihegyi reptérre vezető út.
  • A kaposvári elkerülő.
  • A szombathelyi elkerülő.
  • A déli Duna-hidak.

Jogilag ezek a szakaszok januárban még matricakötelesek, ezért ha valaki ebben az időszakban matrica nélkül használja őket, szabálysértést követ el. Vagyis jelen állás szerint annak is kell vennie minimum egy pesti matricát, aki januárban egyszer használta a reptérre vezető utat, annak ellenére, hogy az út februárban már díjmentes lesz.

Elvi döntés

Megkérdeztük az NFM-et, valóban kell-e matricát venniük azoknak az autósoknak, akik a mégsem matricás szakaszokat használták matrica nélkül. Azt válaszolták, hogy a kormány szándéka szerint nem, viszont a kormányrendelet még nincs kész, a tárca egyelőre nem tudta megmondani, jogilag pontosan hogyan fogják ezt elérni. A kormány még csak egy elvi döntést hozott, a szakértők most végiggondolják a problémákat, és megalkotják a szabályozást.

A déli Duna-hidak mégsem fizetősek. Kell rájuk utólag matricát venni? Forrás: MTI/Ujvári Sándor

E-matrica postán?

Ahogy egyelőre még azt sem tudták megmondani, hogyan tudják majd visszaváltani azok az autósok a megyematricájukat, akik csak ezek miatt a mégsem matricás szakaszok miatt vették meg. Az alaphelyzet az, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ügyfélszolgálati irodáiban lesz erre lehetőség. Még csak vizsgálják, milyen módon lehetne egyszerűsíteni az ügyintézést. Hogy valóban lehet-e majd postán visszaigényelni a matrica árát, azt még nem tudják.