Devizahitelek: visszakozik a magyar modelltől a horvát jegybank

árfolyam chf svájci frank devizapiac pénzváltó change
Vágólapra másolva!
A magyar modell alkalmazása a devizaalapú lakáshitelek nemzeti valutára váltására Horvátországban extrém következményekkel járhat a nemzetközi tartalékokra nézve, hitelfelvételre képtelenné teheti az országot, közölte szerdán a Horvát Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A deviza alapú hitelek kuna alapúra konvertálása 73 százalékkal csökkentené Horvátország nemzetközi tartalékait, ami előreláthatatlan következményekkel járhat. Ezért az HNB szerint a megoldást a devizahitelesek problémájára az jelentheti, ha a bankok új hitelszerződéseket kötnének, amelyekben újra megvizsgálnák az ingatlanok értékét, valamint a kölcsönt felvevők hitelképességét. Egy ilyen megoldáshoz pedig jogi beavatkozásra sincs szükség, áll a HNB közleményében.

Megcsappannának a tartalékok

A horvát nemzetközi tartalékok a HNB szerint a magyar példa követése esetén 7,8 milliárd euróról 2,9 milliárd euróra esnének vissza. Ha a modellt csak a svájci frankban felvett hitelekre alkalmazná a kormány, akkor is 30 százalékos visszaeséssel kellene számolni.

A magyar modell extrém következményekkel járna a horvátoknál Fotó: Bielik István - Origo

Boris Vujcic jegybankelnök szerint, ha a kormány hétfői bejelentésének megfelelően 6,39 kunában rögzíti a svájci frank átváltási árfolyamát a lakáshiteleknél, és a különbözetet a bankoknak kell állniuk, akkor ez a bankoknak 400 millió kunás (53 millió eurós) veszteséget okoz.

A politika fog dönteni

A HNB hangsúlyozta, hogy a bankok a svájci frank alapú hitelek korábbi kamatainak rögzítésén már így is milliókat vesztettek, vagyis a pénzintézetek nem nyerészkedtek a svájci frank alapú hiteleken. A bankok eszközei és kötelezettségei is svájci frank alapúak.

A lehetőségek közül a politika fog dönteni, mondta a jegybank elnöke, majd hozzátette: a központi banknak sem mandátuma, sem eszköze nincs ahhoz, hogy bármilyen határozatot hozzon, de megtesz mindent, hogy egy ésszerű vitán belül a legjobb megoldás szülessen.

Segítünk

A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldi a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításáról és a fair bankokról szóló törvényt tájékoztatás céljából a devizaalapú hitelek problémájának megoldására törekvő horvát és lengyel kormánynak, mondta Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkára. Ahogy az Origo megírta, a horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői is meg akarják ismerni a lakossági devizahitelek kivezetéséért tett magyar kormányzati lépéseket. A két ország információkérésén felül az Európai Központi Bank is figyelemmel kíséri a magyar módszert.

A bukaresti kormány a bajba jutott frankhitelesek számára is elérhetővé akarja tenni azt a programot, amely adókedvezménnyel bátorítja, hogy a hitelesek a futamidő meghosszabbításáról egyezzenek meg a bankokkal, jelentette be Darius Valcov román pénzügyminiszter.