Hosszabb lesz a próbaüzem az EKÁER-ben

autópálya csúcsforgalom FOTÓ ÁLTALÁNOS IDŐJÁRÁS kamion kánikula autó LÉTESÍTMÉNY autópálya csúcsforgalom FOTÓ ÁLTALÁNOS IDŐJÁRÁS kánikula KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY Budapest, 2014. július 19.
Tíz kilométeres a koc
Budapest, 2014. július 19. Tíz kilométeres a kocsisor az M0-son az M5-ös felé, Diósd térségében 2014. július 19-én. A torlódás részben a hőségriasztás miatt felfüggesztett kamionstop miatt alakult ki. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány a piaci szereplők javaslataira figyelemmel március 1-ig meghosszabbította az online árukövető rendszer próbaüzemét, közölte az NGM.
Vágólapra másolva!

A NAV revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában ellenőriznek, de ezek fő célja február 28-ig a tájékoztatás. Az adóhatóság munkatársai a mulasztókat figyelmeztetik, de március 1-ig nem szabhatnak ki mulasztási bírságot. A vállalkozások a próbaüzem végéig mentesülnek a kockázati biztosíték megfizetése alól is, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Akár törvénymódosítás is lehet

A piaci szereplőktől beérkező észrevételek és javaslatok, valamint a próbaüzem első két hónapjának tapasztalatai alapján az NGM megvizsgálja a jogszabály módosításának lehetőségét és szükségességét. Azoknál a kérdéseknél, panaszoknál, amelyek orvoslása csak jogszabály-módosítással lehetséges, a gazdasági tárca javasolni fogja az országgyűlésnek a törvény módosítását.

Kemény kritikák

A logisztikai cégek szerint az árukövetési rendszer jelenlegi állapotában még nem alkalmas az éles üzemre, mivel nem egyértelműek a jogszabályok, sok a tisztázatlan szakmai kérdés és a működési bizonytalanság. Szerintük megfelelő tesztidőszak nélkül nem látható, hogy az EKÁER hogyan fogja teljesíteni a kitűzött kormányzati célokat.