Nagy változások előtt az eBay

Vágólapra másolva!
Jó hírek jöttek az eBay felől, ennek hatására pedig a cég részvényárfolyama is szépen megindult fölfelé. Úgy fest ugyanis, hogy a cég komoly átstrukturálást tervez végrehajtani, illetve a milliárdos tőzsdecápa, Carl Icahnnel is kezdenek nyugvópontra jutni.
Vágólapra másolva!

Bizakodók a befektetők az eBay-t illetően, köszönhetően a cég körül körvonalazódó komoly változásoknak. Úgy tűnik ugyanis, hogy lassan nyugvópontra jutnak a milliárdos tőzsdecápával, Carl Icahnnal folytatott harcok. Egy újabb 2 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is bejelentettek, ami szintén jó hírként értelmezhető. De ez nem minden, a vállalat további átszervezéseket is végre hajt, amelynek keretében 2 400 munkahely megszüntetéséről döntöttek, illetve a tavaly bejelentett PayPal leválasztás mellett már az eBay Enterprise leválasztását is fontolgatják.

A vállalatnak jelenleg három szegmense van: az online piactér, fizetési szolgáltatások, illetve az eBay Enterprise. Ez utóbbi szegmens fő profilja a hagyományos kiskereskedelmi vállalatok számára való online kereskedelmi felületek fejlesztése és üzemeltetése. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, többek között Carl Icahn, milliárdos aktivista befektető nyomásának is köszönhetően a fizetési üzletág, vagyis a PayPal leválasztását már tavaly bejelentették. A vállalat vezetése most viszont azt is elárulta, hogy a cég keresi a módját, hogy az eBay Enterprise üzletágat is leválasszák, akár egy IPO keretében.

A negyedéves eredmények

Szerdán publikálta negyedéves eredményeit is a vállalat és ezek sem festenek rosszul. A cég utolsó negyedéves nettó árbevétele közel 9 százalékot tudott növekedni éves szinten, a teljes 2014-et nézve pedig 13 százalékos növekedésről számoltak be. A profit tekintetében a tisztított részvényenkénti profit (EPS) 90 cent lett, ami 11 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

Meg kell említeni viszont azt is, hogy az eredmények azért nem adnak okot túl nagy örömre sem. Jól látható ugyanis, hogy ezek a várakozásoktól elmaradnak, és az sem mellékes, hogy 9 százalék közeli árbevétel emelkedés a leglassabb, amit 2010 óta a vállalat a hasonló időszakban el tudott érni. További borúlátásra adhat okot emellett, hogy a vállalat rontott a következő negyedévre vonatkozó kilátásait.

Forrás: Investor.hu

Carl Icahn

A befektetők viszont nem a negyedéves eredmények miatt lettek bizakodóak a vállalattal kapcsolatban, ennek hátterében ugyanis leginkább Carl Icahn állhat. A milliárdos aktivista befektető már régóta próbálja a szerinte legoptimálisabb irányba terelni a vállalatot, ennek az egyik látványos eredményének tekinthetjük a tavaly bejelentett PayPal leválasztást is. Most pedig úgy tűnik, hogy Icahn befolyása még tovább is nőhet, tekintve, hogy az eBay igazgatósági tanácsába is beültetheti már egyik emberét, Jonathan Christodorot.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását.
Ilyen ismertebb nevek például Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz.

Mindez viszont része annak az Icahnnal kötött megállapodásnak, amelynek keretében többek között korlátozzák az egyes befektetők által birtokolható részvények számát, a részvényesek szavazati jogát is. A megállapodás viszont emellett tartalmaz bizonyos megkötéseket a PayPal vállalat irányításával kapcsolatban is.

További jó hírek

Ezeken felül a vállalat egy 2 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is jóváhagyott. Ezen felül a korábbi visszavásárlási programból is van még hátra, így összesen 3 milliárd dollárnyi részvényt vásárolhatnak majd vissza. De a részvényesi értéket növeli az is, hogy egy további átstrukturálás keretében a vállalat 2 400 munkahelyének megszüntetését is bejelentette. Ez jelentősnek mondható a vállalat egészét tekintve is, hiszen a vállalat munkaerejének 7 százalékát érinti. Mielőtt viszont ez valóban értéket teremtene, 350 és 400 millió dolláros átszervezési költséggel jár majd 2015-ben.

A pozitív hírek hatására a papír 3 százalék fölötti pluszban nyithat.

Az eBay (Nasdaq) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu