Az EU korrupcióellenes hivatala, az Olaf is vizsgálódik az V. kerületi mutyigyanús pályázatok ügyében. A belvárosi önkormányzat azt mondta, nincs tudomásuk szabálytalanságokról.

Az Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF pénteken közölte az MTI-vel, hogy szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve belvárosi felújítási projekt közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban. A vizsgálat eredményeiről az OLAF nem közölt részleteket, csak annyit, hogy az eredményeket megküldte az Európai Bizottság illetékes szervezetének, valamint az ügyészségnek.

Áron alul újulhatott a Fő utca

A belvárosi önkormányzat is közleményben megerősítette, hogy megküldték az OLAF-nak a közbeszerzések dokumentumait. Állításuk szerint a Belvárosban nem élvezett előnyt egyik cég sem, és a lehívott EU-s támogatásokat is mind a közölt célra használtlák fel, nem volt olyan beruházás, amely olcsóbban készült volna el.

A gyanú szerint a felújítást az önkormányzat a Fő utca felújítását vágző cégek az Európai Unió által jóváhagyott tartalomhoz képest az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb pénzért végezték el a munkát. Az így megspórolt 900 millió forintot egy új projektre, az Olimpia Park felújítására használták.

Bajnaira hivatkoznak

Az önkormányzat szerint a projekt tisztaságát az is bizonyítja, hogy a projekt előkészítésébe Bajnai Gordon és Szigetvári Péter is belelátott, a volt miniszterelnök pedig el is ment a kész épületek átadására. "A minden információ birtokában lévő miniszterelnök valószínűleg nem ment volna el egy ellenzéki vezetésű önkormányzat projektátadására, ha a projekttel kapcsolatban bármiféle szabálytalanság felmerült volna" - írta az V. kerület.

DK: Rogán mondjon le a mentelmi jogáról

A hírre reagálva a Demokratikus Koalíció felszólította Rogán Antalt (akinek polgármestersége alatt zajlottak a vizsgált közbeszerzések), hogy mondjon le mentelmi jogáról. "Rogán Antal polgármesterként asszisztált egy olyan álpályáztatáshoz, ahol eleve csak a későbbi győztes indult el, ugyanis a pályázati feltételekkel minden más céget ellehetetlenítettek" – mondta Gy. Németh Erzsébet, a párt budapesti önkormányzati képviselője.

Gy. Németh szerint ha a csalásvád beigazolódik, akkor az EU akár 900-900 millió forintot is visszaigényelhet a fővárostól és a Belvárostól. Az ügyben a képviselő Tarlós István főpolgármestert is arra szólították fel, hogy nyilatkozzon az ügyben történt esetleges csalásokról és minden segítséget adjon meg ezeknek az ügyeknek a kivizsgálásához. Utóbbi szerinte azért is fontos, mert a most kifogásolt, összesen 13 milliárd forint értékű projekt három eleméből egy a "Rogán Antal által vezetett belvároshoz", kettő pedig "a Tarlós István vezette" fővároshoz köthető.

 

Hangsúlyozta, hogy a sajtó szerint a 15 milliárd forintos végösszeg pedig akár 10-15 százalékkal is több lehet, mint az elvégzett munka valós értéke. Kiemelte: ha beigazolódik a csalás, akkor az EU akár 900-900 millió forintot is visszaigényelhet a fővárostól és a Belvárostól.