A szankciók ellenére bővült az orosz-amerikai kereskedelem

Vágólapra másolva!
Hiába a hidegháborús hangulat, Oroszországban tavalyhoz képest bővült az amerikai import, csak az EU-s termékekből lett kevesebb az orosz piacon.
Vágólapra másolva!

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, dollárban számított kereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal nőtt, az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti viszont 7,3 százalékkal csökkent tavaly január-novemberben, az egy évvel korábbival összevetve.

Csökkenő kereskedelem az EU-val

Az orosz vámhatóság honlapján közzé tett statisztika szerint Oroszország 17 milliárd dollár értékben vett amerikai termékeket tavaly január-november között, 15 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Visszaesett azonban az orosz export, 2013-hoz képest 3,2 százalékkal, így tavaly 10 milliárd dollárt tett ki. Összességében így is bövült 7,5 százalékkal bővült az orosz-amerikai kereskedelmi forgalom.

Eközben az Európai Unió 28 tagállama 10,1 százalékkal kisebb értékű árumeinnyiséget exportált Oroszországba. Az export értéke 109 milliárd dollár volt 2014 január-novemberben. 6 százalékkal csökkent az orosz export is, így az időszakban 241,3 milliárd dollárt volt. Összességében az EU-s-orosz kereskedelem 27,6 milliárd dollárral, mintegy 7,3 százalékkal csökkent 2014 első tizenegy hónapjában.