Lásd az embert! – kampány indul a romák befogadásáért

Vágólapra másolva!
Civil aktivisták és közszolgálatisok képzését, valamint mentorprogramot és kerekasztal-beszélgetéseket indít a romák segítésére a Jövőkerék Alapítvány. A megkülönböztetés leküzdésére közszolgálati dolgozókat és civil aktivistákat is felkészítenek.
Vágólapra másolva!

A Jövőkerék Alapítvány tíz EU-tagállam húsz szervezetével közösen valósítja meg a "Roma Matrix" projektet, melyet az Európai Unió Alapvető Jogok és Polgársági Programja támogat. A "Lásd az embert!"-szlogennel induló projekt célja, hogy széleskörű európai együttműködés keretében csökkentse a romákkal szembeni rasszizmust és intoleranciát, és erősítsük a társadalmi befogadást.

200 közszolga kap továbbképzést

A program során 200 közszolgáltatási dolgozó továbbképzését is tervezik, akiket "kulturális különbségek, oktatás, segélyezés, bűnözés" témakörökben készítik majd fel. Négy közigazgatásban dolgozó roma fiatalt számára pedig mentorprogtram indul, a fiatalok munkaerőpiaci esélyeit segítendő.

Civil aktivistákat is támogatnak

A program szerint az alapítvány országos segítő hálózatot szervez. A hálózatban ötnapos képzés követően lehet részt venni, hogy a tagok helyi szinten tudják erősíteni a romák érdekképviseletét, és fel tudjanak lépni a hátrányos megkülönböztetés ellen.

A kampány során több kerekasztal-beszélgetést is megrendeznek majd, elsősorban civil roma emberek részvételével, amelyeken a Jövőkerék Alapítvány „Útmutató civil aktivistáknak” kiadványunkat mutattuk be, és az adott településen megjelenő problémák megoldási lehetőségeit elemeztük.