Fontos adózási határidők jönnek

szja bevallás
A jövedelemadó bevételek nőttek a legjobban
Vágólapra másolva!
Kiküldte a NAV a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges csomagokat. Aki tavaly az ügyfélkaput használta, azz idén már online értesítik.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb a jövő hét közepén mindenki megkapja a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges csomagot. Minden adózó bevallási szokásához igazodó tájékoztatást és nyomtatványt kap. Csaknem 4 millió küldeményt küldött ki a NAV.

A legfontosabb határidők

  • Február 2. - Munkavállalói nyilatkozat a munkáltatói adó-megállapítási igényről, a kifizetők a 14M30-as nyomtatványon igazolják a tavalyi jövedelmet a munkavállalók részére.
  • Február 16. - Az egyszerűsített – az adóhivatal közreműködésével készülő – bevallás választásáról szóló nyilatkozat beküldése a NAV-hoz.
  • Február 25. - Egyéni vállalkozók, áfafizetésre kötelezett őstermelők és magánszemélyek szja-bevallása.
  • Április 30. - A munkáltatói adómegállapításról szóló igazolás kiadása a munkavállalók részére.
  • Május 20. - a 1453, a 1453E, a 1453ADÓNYILATKOZAT, a 14M29 (munkáltatói adó-megállapítás) jelű bevallás beküldése, rendelkezés az 1+1 százalékról.

Ki nem kap borítékot?

Az a több mint 600 ezer adózó, aki tavaly elektronikusan küldte el a kitöltött nyomtatványt, idén az ügyfélkapus tárhelyére kap információt a teendőkről. Akik most nyitnak ügyfélkaput, már az idén elektronikusan nyújthatják be bevallásukat, és ezentúl itt tarthatják a kapcsolatot az adóhivatallal.

Egymillió teljes csomag

Tehát csak az kap borítékot, aki az előző évben papíron küldte be az szja-bevallást. Közülük több mint 2 millióan mindössze tájékoztatót és válaszborítékot kapnak, mert korábban a NAV honlapjáról letöltött program használatával töltötték ki a nyomtatványokat. A teljes nyomtatványcsomag alig több mint egymillió emberhez lett kiküldve.

Forrás: Thinkstock

A bevallási csomag minden eleme hozzáférhető a NAV ügyfélszolgálatain, a hivatal honlapján pedig elektronikus formában is.

Nyilatkozat a munkahelyen

Azok, akik munkáltatójukon keresztül teljesítik bevallási kötelezettségüket, február másodikáig nyilatkozhatnak erről a munkahelyükön.