Meghalt a király, drágult az olaj

2015.01.23. 15:26

A Brent kőolaj hordónkénti ára 1,79 százalékkal drágult és 49,39 dollárra nőtt, a WTI olaj hordónkénti ára 1,25 százalékkal ment feljebb és 46,89 dollárra emelkedett péntek délelőtt, miután csütörtökön meghalt Abdalláh bin Abdel-Azíz szaúdi király.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb kőolaj-kitermelő állama, ezért az országon belüli politikai változások kihatnak az olajpiacra. A McGraw Hill adatai szerint a napi szaúdi kitermelés januárban 9,6 millió hordó kőolaj körül alakult. Ez a globális kereslet 11 százalékának a kielégítésére elegendő.

Nőtt a bizonytalanság

A pénteki korlátozott árnövekedés azt mutatja, hogy kissé növekedett a piaci bizonytalanság a szaúdi uralkodó halála után, de a befektetőket alapvetően nem rázta meg a hír, hogy Abdalláh bin Abdel-Azíz helyét Szalman bin Abdel-Aziz, az elhunyt uralkodó 79 éves fivére vette át.

Abdallah bin Abdel-Azíz szaúdi király csütörtökön halt megForrás: MTI/EPA/Andy Rain

Az olajpiaci kereskedőket legjobban az foglalkoztatja, hogy megváltozik-e Szaúd-Arábia stratégiája olajügyekben. Szaúd-Arábia az elmúlt hónapokban a kőolaj árának meredek esése után se csökkentette kitermelését, hogy meg tudja tartani piaci részesedését.

Minden marad a régiben?

Szalman bin Abdel-Aziz eddigi nyilatkozatai alapján valószínűleg nem vezet be radikális változásokat, ezért az olajpiaci kereskedők szerint az uralkodócserének az olajárakra gyakorolt hatása csak átmeneti lesz. Komoly és tartós drágulást csak az okozhatna, ha Szaúd-Arábia csökkentené kitermelését.

Összefogtak a magas olajár ellen

Az olajárak zuhanása miatt várhatóan nyárig elhúzódó deflációra számítanak Kelet- és Közép-Európában londoni elemzők. Szerintük a folyamat Magyarországot érintheti a legtartósabban. A JP Morgannél arra számítanak, hogy idén már nem fog jelentősen emelkedni az olaj ára: szerintük 2015-ben átlagosan 55 dollár körül marad a Brent olajtípus árfolyama, a januári átlagár pedig 50 dollár lesz.

Az iráni és a venezuelai elnök korábban együttműködést szorgalmazott a Kőolajtermelő Országok Szervezetén (OPEC) belül az olajárak stabilizálása érdekében.