Merkel eurázsiai szabadkereskedelmi övezetet ajánlana Putyinnak

2015.01.23. 11:12

Európai-orosz szabadkereskedelmi övezetet ajánlott fel Putyinnak Angela Merkel, cserébe az ukrajnai helyzet békés rendeztését várja. A Krím-félszigetről való kivonulás is a feltételek között lehet.

"Egy közös kereskedelmi övezet keretein belüli együttműködés lehetőségeiről" szóló tárgyalás lehetőségét vetette fel Angela Merkel német kancellár a davosi világgazdasági csúcson a Süddeutsche Zeitung szerint. Az együttműködésről azután lehetne szerinte tárgyalni, ha Oroszország lépéseket tesz az ukrán helyzet rendezésére. Ennek egyik első lépése lenne a minszki tűzszüneti egyezmény tiszteletben tartása.

Maradnak a szankciók

Merkel szerint az Oroszország elleni szankciókat egyelőre nem lehet visszavonni, hiszen még nem szűnt meg "azok kiváltó oka". A kancellár elítélte a Krím félsziget bekebelezését Oroszország részéről, mint mondta, a jelenleg is életben levő szankcióknak ez a lépés az oka.

"Kiutat kell ajánlani Oroszországnak"

Sigmar Gabriel alkancellár szerint a helyzet rendezésére Moszkvának is fel kell kínálni bizonyos előnyöket, az EU-nak "kiutat kellene ajánlania Oroszországnak". A szabadkereskedelmi övezet megnevezésére Merkel és Gabriel a "Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő szabadkereskedelmi övezet" kifejezést használta, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöktől származik. Ő 2010-ben használta ezt a kifejezést, az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió jövőjére vonatkozóan. Merkelék azonban az elképzelésről hosszú távú tervként beszéltek, egyelőre az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió érdekeinek egyeztetésére, kiegyensúlyozására törekednének, elsősorban a kereskedelem kibővítésével.