Elhalasztották az ítélethirdetés az OTP-perben

Vágólapra másolva!
Február 9-re halasztotta el az ítélet kihirdetését a Fővárosi Törvényszék a forinthitel-szerződések ügyében a bankok által a magyar állam ellen indított perben
Vágólapra másolva!

A két felperes bank, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank keresetében azt kérte, a bíróság mondja ki, hogy forintalapú kölcsönszerződéseik általános szerződési feltételei tisztességesek voltak. Az alperes magyar állam szerint az OTP és az OTP Jelzálogbank forintalapú fogyasztói kölcsönszerződéseinek ászf-jei tisztességtelenek, ezáltal érvénytelenek voltak. Az OTP ügyvédje azt is kérte a bíróságtól, hogy az ügyet továbbítsa Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezzen az uniós testületnél előzetes döntéshozatali eljárást.

Homályos áfsz

Az alperes magyar állam ügyvédje szerint a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó, időközben elfogadott jogszabályok és a Kúria korábbi jogegységi határozata alapján meghozható a bíróság döntése arról, hogy a pénzintézetek forinthitelekre vonatkozó ászf-jeinek pontjai tisztességesek voltak-e, vagy sem, ezért nincs szükség arra, hogy az EU Bíróság elé vigyék az ügyet.

Kijelentette azt is: az állam kitart amellett, hogy a bankok hitelei tisztessételenek voltak, többek között azért, mert a perben sem mutatták be tisztességesség kritériumait megfogalmazó elvek tételes meglétét a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződések ászf-jeiben.

Élnek az elszámolási törvénnyel

A parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében a bankok január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forintalapú fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításainak tisztességességét. A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerződések esetében a pénzintézeteknek augusztus 1. és szeptember 30. között, vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek.