Hiába a Sziriza vasárnapi győzelme, szinte biztos, hogy Görögország az euróövezet tagja marad: a pénzügyminiszter-jelölt azt mondta, nincs napirenden a grexit. Elemzők szerint adósságelengedésről nem lehet szó, de a kamatok és a futamidő változhat. Az euró 11 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben, és rövid távon nem is várható javulás, de egy piaci guru szerint az európai gazdaság fényes év elé néz. Alekszisz Ciprasz, a választáson győztes Sziriza párt vezetője időközben már le is tette a hivatali esküt.

Az euróövezet szempontjából fontos választást tartottak vasárnap Görögországban, ugyanis a győztes Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) többek közt azzal kampányolt, hogy megválasztásuk esetén kilépnek az eurózónából, és nem fizetik vissza a nemzetközi mentőcsomagok hiteleit. Az Origo által megkérdezett elemzők szerint erre minimális az esély. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt hetekben némileg szelídült a párt kommunikációja is.

Megvan a koalíció

Hétfőn kora délutánra az is eldőlt, hogy a szélsőbaloldali Sziriza a Független Görögökkel lép koalícióra – a jobboldali párt szintén elítéli az IMF megszorító csomagjait.

Alekszisz Ciprasz, a Sziriza elnöke Görögország új miniszterelnökeForrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

És a miniszterelnök is

Alekszisz Ciprasz, a Sziriza párt vezetője hétfőn délután letette a miniszterelnöki esküt. Az elnöki hivatalban tartott rövid ceremónián ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a görög alkotmányt, és megvédi a görög nép érdekeit. A miniszterelnököt az alakuló ülése után tíz napon belül az új parlamentnek is meg kell erősítenie hivatalában, ez a szavazás azonban csak formaságnak számít.

Magyarországot is érinti

A görög választás körüli bizonytalanság nem tett, és nem is tesz jót a periféria államainak, így régiónknak sem. Ilyenkor nőnek a kockázatok, ami gyengíti a forintot, az államkötvények hozamai pedig emelkednek – ez utóbbi annyit jelent, hogy az államadósságunk finanszírozása drágul.

Kockázatos görögök

A világ legkockázatosabb államadósai között Görögországot a harmadik helyre tette negyedéves országkockázati összesítésében az S&P Capital IQ. A legnagyobb londoni adósságpiaci elemzőcég listáján a görögöket csak Venezuela és Ukrajna előzi meg, Magyarország pedig a 29. helyen áll. Athén óriási adósságot görget maga előtt: az EU tagállamai közül a GDP-arányos államadósság náluk volt a legnagyobb (176 százalék) a tavalyi harmadik negyedévben.

A választások után a görög államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása (CDS) meredeken drágult. Londoni elemzők szerint a választások kimenetele komolyan veszélyeztetheti a reformfolyamatot az euróövezet más gazdaságaiban is.

A gazdasági válságot a görögök érezték meg a leginkább, és azóta sem tudtak talpra állni: a hosszú és igen mély recesszió után 2014-ben már növekedésnek indult a gazdaságuk, de a görög GDP még így is körülbelül a 2004–2005-es szinten áll.

Romokban a görög gazdaságForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Meg van kötve a kezük

Görögország egyelőre nem hagyja el az euróövezetet, de a hitelprogramot újra fogják tárgyalni a trojkával, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank hármasával, mondta az Origónak Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Kisebb változtatások lehetnek a hitelprogramban, de meg van kötve a görögök keze, hiszen a piacokról nehezen finanszírozzák magukat. A szakértő szerint az EKB kötvényvásárlási programjából is csak akkor kaphatnak, ha maradnak a trojka programjánál.

Mélyponton az euró

Németh Dávid szerint ezek a tárgyalások hosszúra nyúlnak, ezért rövid távon mindenképpen gyenge euróra van kilátás. Ebből hétfőn ízelítőt is kaptunk, hiszen az euró 11 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben. Ahhoz, hogy az euró erősödésnek indulhasson, a szakértő szerint két dolog kell: az eurózóna növekedése és az infláció növekedése – jelenleg az euróövezet deflációs problémákkal küzd.

Humanitárius válság van

Nincs napirenden a grexit, vagyis Görögország távozása az euróövezetből, mondta a BBC-nek a választásokon győztes Sziriza pénzügyminiszter-jelöltje. Az MTI szerint arra a kérdésre, hogy milyen eséllyel lehet Görögország továbbra is az euróövezet tagja például egy vagy öt év múlva, Jannisz Varufakisz csak annyit mondott: jóslásokba nem szeretne belemenni, de tekintettel Európa jelenlegi törékeny állapotára, nagyon óvakodni kell „a grexitről szóló elhamarkodott, könnyedén odavetett kijelentésektől”.

Humanitárius válságról beszélt a pénzügyminiszter-jelöltForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Nem konfrontációs stílusban fogunk tárgyalni Brüsszellel, Frankfurttal (az euróövezeti jegybankkal) és Berlinnel, bőséges mozgástér van a kölcsönösen előnyös megoldások felkutatására, mondta Jannisz Varufakisz. A Sziriza szakpolitikusa szerint Görögországban humanitárius válság van, olyanok alszanak az utcán, akiknek még egy-két évvel ezelőtt is üzletük, saját házuk, családjuk volt, „és ez felháborító”.

Nyárig húzódhatnak a tárgyalások

Jót fognak majd civakodni a németekkel, aminek a legvégén nem lesz lényegi adósságelengedés, de némi könnyítést azért kaphatnak a görögök, véli Samu János. Szerinte a nyárra várható ez a megállapodás, mert előtte nincs olyan nagyságrendű adósságlejárat, ami miatt Görögországnak szüksége lenne pénzre. A Concorde vezető makroelemzője az Origónak azt mondta, hogy főleg a kamatok és a futamidő változhat. A szakértő is úgy látja, hogy a görögök maradnak az euróövezetben.

Jól járhat a kisember
A nagy kérdés az, hogy a tervezett reformokat mennyire tudja majd a Sziriza végrehajtani. A párt a gazdagok erőteljes megadóztatásával kampányolt, ha valóban sikerül ezeket a hatalmas összegeket behajtani, akkor a kisemberek helyzete valóban javulhat, mondta az Origónak Kiszelly Zoltán politológus.

Nem engednek az ígéretekből

Jelenleg még a leendő új kormánnyal is kicsi az esélye annak, hogy Görögország elhagyja az euróövezetet, mondta a Reutersnek Sebastien Galy devizapiaci szakértő.

Mindezek mellett megvan a veszélye annak, hogy a görögök szakítanak a trojkával – ezt már Jonathan Loynes mondta a BBC-nek. A Capital Economics közgazdásza szerint a Sziriza úgy próbál majd meg tárgyalni az adósságrendezésről, hogy közben a szavazóinak tett ígéreteiből – például adócsökkentések és a minimálbér emelése – nem enged.

Mi lesz a választási ígéretekkel?Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Michael Hewson, a CMC Markets elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a görög tárgyalásokat nagyítóval fogják figyelni a spanyolok, a portugálok, az olaszok és a franciák is. Ezek az államok is jelentős adósságot görgetnek maguk előtt, és nekik sem mindegy, hogy a görögök milyen további kedvezményeket tudnak kiharcolni. Ha Athénnak sikerül engedményeket kicsikarnia, akkor feltehetően a trojka által megsegített (illetve az ő programjukat követő) többi állam is próbálkozni fog.

A guru nem aggódik

Európa gazdasága erőteljesen növekedni fog, emiatt az amerikai befektetők szemében felértékelődnek az európai tőzsdék, mondta az Alapblognak adott interjúban Jim Paulsen, a 350 milliárd dollár sorsát kezében tartó Wells Capital Management fő stratégája. Szerinte mind az európai részvények többsége, mind az euró árfolyama erősödik az idén.