Egy év alatt 19 százalékot, 10059 pontról 8190 pontra esett a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex. A nagy zuhanás leginkább a kukorica árát érintette: összesen 21 százalékot esett.

Decemberben átlagosan 38.706 forinton forgott a kukorica tonnája. Szintén nagyot esett az árpa ára, mintegy 16 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt, a tavalyi év utolsó hónapjában 39.693 forint volt a termelői átlagára. A búzapiac sokkal kisebb ármozgásokkal vészelte át az elmúlt évet és mindössze 0,5 százalékkal lett olcsóbb. Ez azt eredményezte, hogy a malmi búzáért átlagosan 49.050 forintot, a takarmánybúzáért 43.600 forintot adtak tonnánként decemberben.

A kukorica ára ugyan 2014 első negyedében növekvő pályára állt, de júniustól drasztikusan csökkent. Mint ismert, 2014-ben nagyon sok kukorica termett Magyarországon és globálisan is. Az időjárás szinte a vegetációs időszak teljes hosszában nagyon kedvezően alakult az országban. Nyáron sem volt nagy a hőség, ráadásul sok csapadék hullott. Az áresés így az erős kínálati piac következménye. A legutolsó adatok szerint csaknem 9,2 millió tonna termett hazánkban, ami történelmi rekord. Eddig csak 2005-ben takarítottak be ehhez közelítő mennyiséget.

Nem tett jót ellenben a sok csapadék a búzának, a betakarított, jó átlagosnak számító 5,2 millió tonna nagy része gyenge takarmány minőségű lett. A búza ára tavaly az aratásig erősödött, majd jelentősen csökkent, és most, az új évben indult el a drágulási folyamat.

A továbbiakban a viszonylag alacsony árak miatt mindegyik gabonaféle esetében lassú drágulási folyamatra van a legnagyobb esély. Az első félév végére a malmi búza 54 ezer forint, a takarmánybúza pedig 48 ezer forint lehet. A kukorica ára ugyanakkor elérheti a 45 ezer forintot is a mostani piaci várakozások alapján, véli a Magro.hu.